Kako investirati u teme bitne publici

Kako investirati u teme bitne publici

Definirajte svoju novinarsku strategiju prema temama zaista važnim publici, a ne prema agencijskim vijestima, saopštenjima i press konferencijama.

U posljednjem modulu („Planiranje za novinare“) pokazali smo važnost planiranja i organizovanja resursa za osiguravanje stalne proizvodnje visokokvalitetnih, fokusiranih informacija.

Ovaj modul ide korak dalje i istražuje kako jedna jednostavna urednička strategija može osigurati i do 10 originalnih priča sedmično.

Definiranje strategije

Okupite urednički tim i definirajte koje su to ključne teme za vašu publiku.

Na kojem god mjestu na svijetu da se nađete, uvidjet ćete da su to teme vezane za zapošljavanje, stambena pitanja, zdravlje, obrazovanje, prevoz, zakon i red, okoliš i sl. Ovu vježbu sam izveo u Centralnoj Americi, na Srednjem Istoku, u jugozapdnoj Aziji i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, i pokazalo se da postoji velika sličnost među problemima i aktuelnim temama koje muče obične ljude.

Kada se izdefiniraju, problemi predstavljaju ključne teme za Vašu strategiju novinarstva koje se bavi aktuelnim temama.

Kada sam 2009. ovu vježbu održao u Azerbejdžanu, urednički tim je definirao sljedeće teme:

•    Stambena pitanja
•    Zdravlje
•    Obrazovanje
•    Zapošljavanje (finansije i ekonomija)
•    Prijevoz
•    Poljoprivreda
•    Kriminal
•    Okoliš
•    Nove tehnologije

Ponekad se navede manje od devet problema, ali u većini slučajeva ih bude najmanje šest.

Možete primijetiti kako političari i korupcija nisu navedeni kao ključne teme, mada se pominju gotovo svaki put kada izvodim ovu vježbu. To je iz razloga što političari i korupcija mogu utjecati na svaki od gore pomenutih problema. Oni čak i čine sastavne dijelove ovih problema, a ne zasebne probleme i teme.

Istraživanje tema bitnih za vašu publiku

Sada svaki problem trebamo podijeliti na teme, po mogućnosti tako da svaki sadrži šest tema. U Azerbejdžanu smo počeli sa temom stambenih pitanja, a zatim smo se podijelili u grupe kako bismo definisali do 10 tema za svaki problem. To znači da je bilo po 10 tema za 9 problema, odnosno ukupno 90 tema. Teme koje je definisao azerbejdžanski tim uključivale su sljedeće:

•    Sigurnost
•    Trendovi
•    Dostupnost
•    Pristupačnost cijena
•    Održavanje
•    Standardi izgradnje
•    Beskućnici
•    Usluge (komunalije)
•    Lokacije
•    Etnička i socijalna pitanja

Priče o stvarnim ljudima koji se hvataju u koštac sa stvarnim pitanjima

Sada teme razvijamo dalje. Moramo tražiti originalne priče o stvarnim ljudima koje kojima se ilustruju pomenute teme kako bi publika mogla razumjeti i poistovijetiti se sa temama koje se istražuju.

U ovoj fazi se strategija treba podijeliti sa novinarima koji rade na terenu. Oni su ti koji moraju naći stvarne priče o stvarnim ljudima koje se tiču ovih tema.

To nije teško kao što se čini. Iznenadili biste se, a možda i griješim, za koliko priča Vaš tim već zna, te koliko ih može odmah iskoristiti.

Azerbejdžanski urednički tim je došao do sljedećih ideja na temu sigurnosti stambenih objekata:

•    Povrede graditelja i stanara
•    Devastirani domovi – koji vode ka beskućništvu
•    Cijena osiguranja – rizici i gubici

Do kraja ove vježbe trebali biste imati barem tri ideje za priču o svakoj od navedenih tema.

Novinarstvo vođeno temama bitnim za publiku

U ovom modelu iz Azerbejdžana možete vidjeti da je vježba pružila 270 ideja za priče. S obzirom na to da to nisu priče o kojima se piše samo jednom, već sigurno imaju barem jedan nastavak, dobili smo oko 540 originalnih priča, što je više od 10 priča sedmično.

One su dio vaše uredničke strategije kojom želite da stvarate novinarstvo koje se bavi temama važnim vašoj publici. Takvo novinarstvo obezbjeđuje informacije koje čine osnovu javne debate. Tako vaša publika može da donosi odluke koje su proizvod dobre informisanosti.

To je odgovorno novinarstvo. To je i pametno novinarstvo, jer ako vaša publika osjeća da se bavite problemima koji su njima najbitniji, veće su šanse da ostane uz vas.

To također štedi sredstva, omogućava vam da se razlikujete od drugih (nećete kao robovi slijediti ostale medije čije je izvještavanje usmjeravano agencijskim vijestima – vidjeti prethodni modul) i daje originalan i značajan sadržaj.

Postanite lider među konkurencijom

Sada počinje zabavni dio. Uskoro ćete početi postavljati sopstvenu novinarsku agendu (a neće vam se nametati tuđa, kao što je ranije bio slučaj).

Vaša konkurencija će biti primorana da prati priče koje ste otkrili vi. A kada to urade, vi ćete već otkriti neku novu priču, i tako redom.

Nakon što sam ovu vježbu radio 2005. godine sa ljudima u radio-televiziji B92 u Beogradu, konkurenti su počeli da pitaju odakle dolaze te vijesti – oni su bili navikli da im sve vijesti stižu od agencija, preko saopštenja za štampu, ili preko organizovanih i dirigovanih press konferencija.

Kada se odlučite za novinarstvo koje se bavi temama važnim vašoj publici, više vas ništa neće zaustaviti. Vi ćete biti ti koji postavljaju agendu informisanja. 2009. godine ovu vježbu sam izveo u Vijetnamu, Rusiji, Ukrajini, Libanonu i Azerbejdžanu. Rezultati u svim slučajevima su bili impresivni.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Članak je preuzet sa sajta Media Helping Media (www.mediahelpingmedia.org), gdje je objavljen pod naslovom 'Investing in issue-led journalism'. Zahvaljujemo se autoru.

 

Svako dalje korištenje i distribucija ovog teksta podliježe uvjetima korištenja koji su u cjelosti dostupni na web sajtu Media Helping Media.