Razjedinjeni propadaju: Belgija

Razjedinjeni propadaju: Belgija

U knjizi "Razjedinjeni propadaju" analiziran je i slučaj Belgije. Ukazano je na opasnosti koje donosi belgijski model podjele javnih RTV servisa.

Sažetak:

Svaka od tri kulturološke zajednice u Belgiji (zajednica koja govori holandski ili flamanski jezik; zajednica koja govori francuski i zajednica koja govori njemački jezik) ima svoj javni RTV sistem. 1970-ih godina, nakon što je državni Parlament prenio nadležnosti iz oblasti kulture na zajednice, svaki javni RTV sistem je dobio punu autonomiju, a među njima su presječene sve strukturne veze. Svi relevantni aspekti, kao što su interna organizacija, finansiranje, sadržaj i izvještavanje o gledanosti, kao i političke ovlasti, dati su zajednicama u nadležnost. Iako između tri sistema i dalje postoje neke formalne sličnosti, s obzirom na to da su nasljednici jednog RTV sistema, njihovo razdvajanje je završno tako da jedna polovina zemlje jedva da ikad prati program one druge polovine i obratno. Primjer Belgije nam omogućava da shvatimo kako javni RTV sistemi, koji su međusobno nezavisni, mogu djelovati u zemlji koja prelazi s centralističkog načina upravljanja na saveznu državu.

Cijeli tekst u .PDF formatu možete preuzeti ovdje.

Također, objavljena je i dostupna i engleska verzija teksta.

.....................................................................................................................................
Frédéric ANTOINE, Frieda SAEYS (†), Dieter GRAMMENS, Elke VAN DAMME, „Belgija“, objavljeno u: Sandra Bašić-Hrvatin, Mark Thompson, Tarik Jusić. Razjedinjeni propadaju: Javni radio – televizijski servisi u multietničkim državama. Mediacentar Sarajevo, 2008, str. 41-80.