Utvrditi odgovornost za raspirivanje mržnje

Utvrditi odgovornost za raspirivanje mržnje

Utvrditi odgovornost za raspirivanje mržnje

Nadam se da će MUP RS-a i ostale nadležne agencije sa istom posvećenošću i profesionalizmom kojim su obavili ovu istragu, utvrditi i odgovornost svih koji su ovu ljudsku tragediju i zločin iskoristili za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje, piše Refik Hodžić, novinar i mirovni aktivista, i direktor komunikacija u Međunarodnom centru za tranzicionu pravdu (ICTJ).
 
Mnogi su lešinari vidjeli šansu da profitiraju rasiprivanjem mržnje i straha nakon dvostrukog ubistva u Trnopolju. Leševi se nisu bili ni ohladili kada su krenuli sa pozivanjem na "zbijanje bošnjačkih redova". Sve za glas, sve za klik. Među mrzilačkim medijima prednjačio je Klix, a ovo su najgore izjave političara koje sam ja zapazio:
 
“Prema prvim indicijama, zločin su izvršile osobe srpske nacionalnosti. Nakon svega što se dešavalo tokom agresije, ponovo smo dočekali da neko na Bajram diže ruku na Bošnjake, na naš najveći blagdan." Ramiz Salkić.
 
“Sasvim je jasno da nijedan Bošnjak ne bi nešto ovako napravio, sve upućuje na to da je ubica srpske nacionalnosti.” Nedžad Besić
 
"Šalju nam poruku: 'Ovo je naše, ovdje vam nije mjesto, treba da idete, mi smo se borili za ovo." Mujo Hadžiomerović
 
Bilo je još oportunista koji su po ko zna koji put pokušali profitirati na ljudskoj tragediji, gurajući prljave prste u još krvave rane. Znajući kakvom se teškom mukom gradi povjerenje među ljudima u ovom kraju, upravo uprkos njima i njihovim partnerima iz prijedorske vlasti. 
 
Nadam se da će MUP RS-a i ostale nadležne agencije sa istom posvećenošću i profesionalizmom kojim su obavili ovu istragu, utvrditi i odgovornost svih koji su ovu ljudsku tragediju i zločin iskoristili za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje.