Smrt novinara ili smrt novinarstva

Smrt novinara ili smrt novinarstva

Smrt novinara ili smrt novinarstva

Šta smo sve dobili i izgubili u priči o gnusnom "ubistvu" ruskog novinara u Ukrajini pa dan kasnije demantiju te vijesti.

Dobili smo novinarski primjer koji će biti zapisan kao „Slučaj Babčenko“. Kada novinar u saradnji sa službama sigurnosti izrežira vlastitu smrt. I onda se, dan kasnije, pojavi živ i zdrav. Prema svjedočenju samog Babčenka on: „nije imao izbora nego da učestvuje u ovome“, dodajući: „nije bilo drugog načina“.  Dobili smo i grupni portret s novinarem. U njemu i uniformisana lica što bi svakom novinaru trebalo biti neprijatna situacija. Sve je ovo urađeno, objašnjavaju, da se spriječi planirano ubistvo Babčenka. Šta je njihov rezultat? Kako piše BBC, „uhapšena je jedna osoba koja je navodno pokušala pronaći (iznajmiti) plaćenog ubicu“.

S druge strane ogromno je izgubila profesija. Nešto što počiva na tačnim činjenicama sada je zaista potkopano. Jedna od najvećih vrijednosti jedne medijske kuće jeste povjerenje publike. Kad posegnu sa vašim portalom, televizijskim ekranom, radio programom ili novinama. Uvjereni da će tu dobiti tačne informacije. 

Reporteri bez granica u saopštenju osuđuju akciju uz komentar da je veliko olakšanje što je on živ ali da je uznemirujuće da su se ukrajinske službe poigrale sa istinom.

„Da li je takva obmana zaista bila potrebna? Ne može biti opravdanja za lažiranje smrti novinara“, rekao je generalni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire.

Tu je i ništa manje opasno involviranje tajnih službi u stvaranju vijesti. Uvijek je vjerovatno postojalo ali sada nam stiže potpuno transparentno.

Washington Post piše kako niko očito nije razmišljao o kolateralnoj šteti a to je da je moguće da, sljedeći put kada se objavi da je novinar ubijen, niko neće vjerovati.

Guardian piše kako se sada neki novinari pitaju da li će sljedeći put biti potrebno predočiti tijelo ubijenog novinara kako bi se dokazalo ubistvo. I to u zemlji gdje je u posljednje četiri godine zaista ubijeno sedam novinara.

Možda je dobila tajna služba ali je novinarstvo definitivno izgubilo. Kako kaže poslovica: Zaklati vola za kilo mesa. Ili u ovom slučaju svinju.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.