Rain Man

Rain Man

Rain Man

Šta se to za samo godinu dana promijenilo sa Putinom te je 22. juna prošle godine stajao gologlav pod moskovskim pljuskom a ove godine se između njegove glave i moskovskog pljuska razapeo kišobran?
 

foto: twitter / Clemquon

Krajem juna prošle godine ispod engleskog teksta kojim dominiraju fotografije Vladimira Putina potpisano je oko tri stotine komentara čiji je sažetak: What a man! What a leader!

U komentarima ne izostaje komparativni pristup te osoba potpisana kao Donna Tollie egzaltirano pretpostavlja: You wouldn't see Macron standing in those weather conditions.

Pod those weather conditions se podrazumijeva žestoki pljusak koji se iznenada sručio na događaj kojem je prisustvovao Putin. Ali se, protivno očekivanjima, nad Putinovom glavom nije otvorio kišobran!

Ironija hoće da skoro pa na godišnjicu ovog teksta evo baš Macrona kako gologlav stoji pod žestokim pljuskom. I to baš u Moskvi gdje je prošle godine pljuštalo nad gologlavim Putinom. I ne samo što Macron gologlav pod pljuskom stoji nego mu društvo pravi what a man what a leader Putin. Ironija hoće da je what a man what a leader sada pod kišobranom. Živa li je još osoba imenom Donna Tollie? Duguje li izvinjenje Macronu?

Šta se to za samo godinu dana promijenilo sa Putinom te je 22. juna prošle godine stajao gologlav pod moskovskim pljuskom a ove godine se između njegove glave i moskovskog pljuska razapeo kišobran ? Vjerovatno se ništa temeljno nije promijenilo. Presuđuje priroda događaja. Prošle je godine prisustvovao godišnjici nacističke invazije na Sovjetski Savez. Odavao je počast milionima poginulih sunarodnika. Možda je od onog pljuska stradalo njegovo odijelo, ali je ogromno narastao image. Da pljuska nije bilo, vrijedilo ga je naručiti. Milionima stradalih efektno se priključuje slika lidera čije kameno lice odolijeva pljusku.

Ono veče kada je TV ekran bio u znaku završnice Mundijala na jednom od hrvatskih kanala je emitiran film Mostovi okruga Medison. I tamo jedna gola muška glava stoji pod pljuskom. To je ona scena kad Clint Eastwood posljednji put gleda Meryl Streep i kada po njemu pljušti tako da niste sigurni gdje prestaje kiša a počinju suze , i obratno. Ne treba objašnjavati kako bi ta scena izgubila u naboju da je nad Eastwoodovom glavom kišobran, rekvizita jednako nepoželjna u sceni gdje se gologlavi Putin pod snažnim pljuskom klanja sovjetskim žrtvama. Hoću reći, život je teatar a kostimografi i scenografi znaju kako scenu zna upropastiti loše odabrana rekvizita.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.