Dobar start N1

Dobar start N1

Dobar start N1

Prve impresije suradnika MC Online o televiziji N1.

Već u prvih nekoliko sati emitiranja programa, novopokrenuta regionalna televizija N1, pokazala je da iza produkcije programa stoji ozbiljna, determinirana i profesionalana ekipa. N1 operira iz tri regionalna centra – Sarajeva, Beograda i Zagreba - a svojim korisnicima na raspolaganje stavlja i internetsku, kao i mobilnu platformu, prilagođenu za iPhone, Android i Windows.

Reklamirana kao prva regionalna TV kuća koja emitira dvadesetčetvoročasovni informativni program, N1 je upravo to što njeni osnivači kažu da jest - uz sve prednosti i nedostatke takvog koncepta.

Krenimo najprije od prednosti.

N1 je oficijelni i ekskluzivni partner CNN-a za "jadransku regiju", Zapadni Balkan, zemlje bivše Jugoslavije u kojima se govori naš jezik - kako već ko želi krstiti prostor na kojem živimo - te je samim tim obvezna gledateljstvu ponuditi najviše svjetske produkcijske standarde. U tom smislu, malo joj se šta može zamjeriti, iako je vremenski uzorak u okviru kojega smo pratili program još uvijek relativno kratak da bi se donosili nekakvi generalni sudovi. U prva dva dana emitiranja programa, nismo registrirali ozbiljnije tehničke propuste, te se u tom smislu N1 ne razlikuje od "velikog brata", CNN-a.

Foto: Intervju sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem

Grafička oprema je vrhunska, prilozi i oprema su tehnički besprijekorni, kvalitete zvuka i slike na najvišoj su razini, pa možemo zaključiti da su svi tehnički i produkcijski aspekti emitiranja programa maksimalno ispoštovani, te da je to istodobno i zadaća svim ostalim televizijama u regiji što namjeravaju konkurirati standardu koji nameće N1.

"Gledatelji to možda i ne primjećuju, ali mi koristimo tehnologije koje do sada niko na ovim prostorima nije koristio", rekao je za MC Online Zoran Stevanović, regionalni direktor programa i vijesti N1, dodajući kako mu je od toga, ipak, puno važnije da prilozi u novinarskom smislu budu u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

Foto: Video sekcija na zvaničnoj internetskoj stranici N1

"To podrazumijeva korištenje relevantnih i nepristranih izvora, blagovremeno i tačno izvještavanje", kaže Stevanović. "Tehničkih pogrešaka je bilo i bit će ih, to je normalno u prirodi ovoga posla, ali je meni osobno mnogo bitnije da nemamo novinarskih grešaka, da ne objavljujemo lažne i neprovjerene informacije."

U novinarskom smislu, prilozi N1 su koncizni, profesionalno urađeni, a prezentacija vijesti je skoro identična maniru slavne partnerske televizije, što ne mora nužno biti najbolja moguća preporuka, ali to odveć zavisi od preferencija samih gledatelja. Potpisnik ovoga teksta, osobno, nije osobiti ljubitelj pretjerane samopromocije, koja je karakteristična za CNN.

N1 ima istovjetan problem, ako se to može smatrati problemom - zato će gledateljima svako malo, već u formi džingla biti ponuđene laude i čestitke poznatih lica sa CNN-a, poput Richarda Questa ili Hale Gorani. No, kako smo već naveli, to je stvar ukusa, a isto se može pripisati i činjenici da je N1 tek krenula sa radom, te je žestoka borba za svakog gledatelja sama po sebi razumljiva.

Foto: Tipično prezentiranje vijesti uz javljanje sa terena: Vojislav Stevanović za N1 iz Beograda

Već nakon gledanja prve centralne informativne emisije - Dnevnika u 19 - pada u oči otklon od uobičajene prakse koja krasi većinu ovdašnjih televizija, a po kojoj prezenterka ili prezenter čitaju vijesti u realnom vremenu, uz serijsko emitiranje ranije pripremljenih priloga.

Voditeljice i voditelji u ovom slučaju manje čitaju vijesti, a više intervjuiraju svoje kolege, koje se obično javljaju sa lica mjesta, pružajući informacije "iz prve ruke", često uz intervjuiranje sugovornika relevantnih za teme kojima se novinari i prateći prilozi bave. Istodobno, režija emitira infografike koje sveukupnoj prezentaciji daju dinamiku i same vijesti čine zanimljivijima za gledanje.

Pored toga, uočljiv je trend koji će ubuduće također odvajati N1 od drugih - naime, za razliku od ustaljenih programskih šema na koje smo navikli, dnevnik ne počinje politikom, a ni emitiranjem vijesti iz života političara i pripadajućih partija, već u prvi plan stavlja ljudske priče, uz obavezno javljanje sa terena.

Foto: Ekskluzivni sadržaji: Snimak iskaza Slobodana Ljubičića, jednog od osumnjičenih u "aferi Agram", pred USKOK-ovom istražiteljima

Već u prvom danu emitiranja, N1 je jedina objavila snimke iskaza osumnjičenih u "aferi Agram" pred USKOK-ovom istražiteljima, a gledateljstvu je ponuđen i ekstenzivan intervju sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, kao i razgovori sa budućim članovima Predsjedništva BiH.

Sam program je podijeljen po regionalnom principu, tako da su prvih sedam minuta Dnevnika zajednički za Srbiju, BiH i Hrvatsku; u narednih osam miuta, signal se razdvaja, pa se u svakoj od navedenih zemalja u tom terminu emitiraju vijesti i prilozi relevantni za svaku zemlju ponaosob, a da bi se nakon toga signal nanovo spojio u zajednički za sve, i tada se emitiraju kulturni i sportski sadržaji, te vremenska prognoza. "Na taj način smo, koristeći potencijale i kapacitete naših regionalnih centara, osigurali da gledatelji, neovisno od toga u kojoj se zemlji nalaze, prate vijesti od regionalnog značaja, kao i vijesti koje se tiču lokalne politike i problematike, a da pritom ne budu zamarani sadržajima koji bi ih po prirodi mogli manje zanimati", objašnjava Zoran Stevanović.

Na isti način, i internetska stranica N1 nudi odvojene sekcije za Srbiju, BiH i Hrvatsku, gdje se svaka substranica fokusira na vijesti i događaje lokalnog karaktera. U Bosni i Hercegovini televizija je za sada dostupna samo korisnicima kablovskih usluga Telemacha i HS-a, ali svi zainteresirani mogu pratiti kompletan program uživo na ovom linku, mada će im za neometano uživanje live streama biti potrebna dobra i brza internetska konekcija.

Foto: Bosanskohercegovačka sekcija internetske stranice N1

Kao najveću prednost programa N1, Stevanović ističe "neovisnost od političkih i ekonomskih utjecaja moći", što u svakom slučaju treba pozdraviti. No, nepristrani će gledatelji o tome, ipak, dati posljednji sud, tim prije što se manje-više svaki medij voli pohvaliti uređivačkom neovisnošću, dok je evidentno da mediji u cijeloj regiji generalno nisu nikad bili u jadnijem stanju, kao i da se sve više govori o cenzuri, autocenzuri i ovisnosti upravo od političkih i ekonomskih mogula. U ovoj fazi razvoja televizije je stoga još uvijek prerano govoriti o (ne)ovisnosti.

Uz sve navedeno, teško je ne primijetiti očigledne nedostatke koje ima N1: program je dizajniran tako da gledatelji u toku dana skoro na svakih sat vremena dobiju informativni program, predstavljen kroz kratke emisije vijesti. To, samo po sebi nije loše za medij koji se namjerava fokusirati na informativne sadržaje, ali za nekoga ko program gleda tijekom dužeg vremenskog perioda vrlo brzo postaje zamorno, pošto je repeticija već objavljenih vijesti i priloga neizbježna. Autor ovog teksta se može pohvaliti da je nekolicinu priloga već naučio napamet, neprekidno gledajući program N1 za potrebe pisanja ovoga teksta.