“Burek sa sirom” protiv govora mržnje

“Burek sa sirom” protiv govora mržnje

“Burek sa sirom” protiv govora mržnje

“Burek sa sirom”, makar za kratko uspio da uguši jezik i širenje mržnje, sa kojim su bosanskohercegovački mediji i društvene mreže suočene svakodnevno.
 
foto: Twitter / Instagram
 
Fudbalska utakmica, navijanje, tekstovi i komentari na društvenim mrežama nakon nje, mogu proći bez uobičajenog govora mržnje, pokazalo je to skandiranje navijača crnogorske reprezentacije. Gostujuće navijače iz Bosne i Hercegovine sa tribina su nakon utakmice u Podgorici ispratili skandiranjem “burek sa sirom”, nakon čega su društvene mreže preplavili pozitivni, dovitljivi komentari, a svaki pokušaj širenja mržnje izignorisan je i sasječen u korijenu.
 
 
“Iako su skandirali BUREK JE SA SIROM, ove godine ću, ako skrpim šta para, ljetovati u Crnoj Gori, zato što nisu skandirali ‘popularne’ parole NOŽ, ŽICA, SREBRENICA ili RATKO MLADIĆ JE HEROJ”, tweetao je Bosanski bukvalista i zapravo objasnio kako inače izgleda uobičajeno skandiranje na utakmicama, ali i širenje mržnje na mrežama, uobičajeno nakon susreta reprezentacija iz zemalja bivše Jugoslavije.
 
U slučaju “bureka sa sirom”, svaki pokušaj širenja govora mržnje na Twitteru, Facebooku ili komentarima ispod tekstova na web portalima osujećen je, bilo da je izignorisan, čime su korisnici koji su pisali negativne komentare isključeni iz dalje diskusije, ili je duhovito prokomentarisan, nakon čega je svako dalje pisanje bilo suvišno. Humor, pozitivna energija, pokazali su se kao dobra taktika za suzbijanje jezika mržnje, jer su bosanskohercegovački navijači odmah uzvratili.
 
“Na crnogorsku provokaciju upućenu Bosancima i Hercegovcima ‘burek je sa sirom’ Bosanci i Hercegovci uzvratili ‘Dabogda vas sa biroa zvali’, napisali su na mrežama, a gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković iskoristio da se na Twitteru obrati gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. 
 
“Gradonačelnice @BenjaminaKaric, stvari se, očito, otimaju kontroli… Uvrede na nacionalnoj osnovi prijete da trajno naruše naše inače dobre odnose. Predlažem hitan sastanak prije nego ovo eskalira :)))”, napisao je on i pridružio se zajednici duhovitih komentara.Sarajevska gradonačelnica pozvala ga je na degustaciju bureka na Baščaršiji i dodala “Predlažem porciju bureka sa sjeckanim ili faširanim mesom jer treći ne postoji”.
 
Tako su i čelni ljudi dva glavna grada doprinijeli pozitivnoj atmosferi u kojoj nije bilo mjesta širenju mrzilačkih narativa koji često prate sportska takmičenja na Balkanu. No, nije ni ova utakmica prošla bez incidenta. U centru Podgorice zapaljen je kombi bh. navijača, a policija, kako su saopštili, istražuje događaj. Smještaj i prevoz kući Bosancima i Hercegovcima obezbijedila je Radio televizija Crne Gore, a udruženje crnogorskih navijača Ultra Crna Gora na društvenim mrežama poslalo poziv da se prikupi novac za novi kombi.
 
„Ultra Crna Gora kao centralna tribina koja pod svojim okriljem okuplja sve grupe svih gradova, poziva javnost da nam se pridruži u skupljanju novčanih sredstava kako bi vlasnicima zapaljenog kombija bosanskih tablica kupili novi, jer ‘zaisto nećete tako kući odit, iz ove časne i junačke zemlje’ naveli su iz ove organizacije, a samo 17 sati kasnije objavili da je novac prikupljen, a vlasniku uručili novac.
 
 
 
I ova je vijest izazvala lavinu pozitivnih komentara, a “burek sa sirom”, makar za kratko uspio da uguši jezik i širenje mržnje, sa kojim su bosanskohercegovački mediji i društvene mreže suočene svakodnevno.
 
Ovaj tekst nastao je u okviru saradnje Mediacentra Sarajevo i Reporting Diversity Network 2.0.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.