UNRS protiv govora mržnje?

UNRS protiv govora mržnje?

Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je 17. januara 2012. godine Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića, urednice Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika političkog magazina "60 minuta" FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića. O razlozima zbog koje je podnesena optužnica kao i ulozi Udruženja u ovom slučaju, razgovarali smo sa Draganom Jerinićem, predsjednikom Udruženja novinara Republike Srpske. 

Foto: Dragan Jerinić Blog 

 Kako tumačite činjenicu da je, u slučaju ove optužnice, grupa novinara tužila drugu grupu novinara?

Vaše pitanje sugeriše da bi u ovom slučaju trebala biti bitnija novinarska solidarnost od profesionalnih standarda i objektivnog informisanja. Treba da znate da se tužba odnosi na krivično djelo širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti putem Javnog servisa Federacije BiH emitvanjem specijalne emisije "Krnja Velika Srbija" koja je najavljena i u Dnevniku 2, a ne na klevetu. Autori i odgovorni urednici su emitovanjem te emisije na nagrublji način izvrjeđali jedan konstitutivan narod u BiH, Srpski, što je šokiralo javnost u Republici Srpskoj. Takvim informisanjem prekršeni su svi profesionalni pricipi i kodeksi i Udruženje novinara je zatražilo od Okružnog tužilaštva Banja Luka da istragom utvrdi da li postoje elementi pomenutog krivičnog djela. Znači, ne radi se o kleveti već krivičnom djelu i pravosudni postupak ide tom procedurom.

Zamislite situaciju da svi mediji a pogotovo Javni servisi uvedu praksu da informativni program zasnivaju na grubom vrijeđanju jednog od naroda, po principu pomenute emisije, i da niko na to ne reaguje. Koliko bi bile podignute nacionalne tenzije i ko bi bio odgovoran za takvu situaciju. Zbog toga je Udruženje novinara RS reagovalo jer smatramo da ćutanjem urušavamo profesionalne standarde. Govor mržnje prema prema bilo kom narodu u višenacionalnim društvima kakvo je naše ne smije se braniti principom slobode govora, jer ona prvenstveno podrazumjeva odgovornost.

Da li je praksa da Udruženje novinara podnosi tužbe u slučajevima poput ovoga? Da li Udruženje ima osnove da podiže tužbu u ovom slučaju? Da li je prekršen novinarski kodeks?

Prijavu je mogla da pokrene bilo koja institucija, udruženje građana ili pojedinac. Kako se radi o medijima i kršenju svih kodeksa i standarda u izvještavanju jednog Javnog servisa, Udruženje novinara je smatralo da ima pravo da pokrene postupak. To je legitimno. Sadržaj pomenute emisije je toliko sporan da treba biti primjer mladim kolegama kako se ne smije izvještavati i zloupotrebljavati sloboda govora ali i Javni servis koji finasiraju i građani Srpske nacionalnosti koji su etiketirani kao fašisoidni zločinci koji više od sto godina sistematski provode zločine nad drugim narodina u BiH. Ako to nije govor mržnje i ako takva emisija ne predstavlja širenje nacionalne netrpeljivosti, izvinite, ali ja ne znam koja bi to druga kvalifikacija mogla biti.

Koliko su uopće česte optužnice ovog tipa, da li imate podatke o broju tužbi koje su, u prošlosti, novinari podnijeli protiv drugih novinara?

Udruženje novinara RS brani i braniće pravo svakog novinara na profesionalno i objektivno informisanje jer smatramo da je to osnova za demokratizaciju društva, ali nikada ne možemo prećutati da neodgovorni pojedinci zloupotrebljavaju to pravo. Institucije kao što su RAK ili organizacije koje se bave medijima a mogu prećutati da se emituju na Javnom servisu pomenute emisije čine veoma loše za budućnost ove profesije ali svojim ćutanjem dovode u pitanje i puno više od toga, poštivanje svakog naroda koji ovdje živi.

 

Vezane vijesti:
Potvrđena optužnica protiv novinara FTV