Strani mediji ističu Karadžićeve zločine

Strani mediji ističu Karadžićeve zločine

Strani mediji ističu Karadžićeve zločine

Vijest o presudi Radovanu Karadžiću kao najbitniju jučer su prenijeli i strani mediji, kao i domaći i regionalni.

U fokusu izvještaja svjetskih medija su počinjeni zločini u presudi za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge tačke optužnice u vezi sa ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

Glavna vijest o tom događaju na BBC-u je objavljena uz niz tekstova među kojima je i tekst novinara Allana Littlea naslova „Presuda Karadžiću od vitalnog značaja za budućnost Bosne“.

Little je pisao o svom iskustvu ratnog reportera u Sarajevo i događajima koji su doveli do suđenja i presude Karadžiću.

CNN je izvještajem da je „Krvnik iz Bosne proglašen krivim“ objavila vijesti o presudi, a novinarka Christiane Amanpour dodatno je objasnila kontekst priče o Karadžiću.

„Ništa neće vratiti izgubljene živote, ništa ne može platiti cijenu onoga kroz šta su ljudi, nepotrebno, prošli u 20. stoljeću, zbog manjka političke volje od strane Zapada, zbog nedostatka političke želje i sposobnosti da se interveniše, da se dozvoli ovakvo masovno ubistvo, ovakav genocid“, kaže Amanpour u svom komentaru na presudu, uporedivši izbjeglički val ranih '90-ih sa sadašnjom izbjegličkom krizom nastalom zbog konflikta u Siriji.

Izvještaji ruske televizije Russia Today osim informacija o presudi, donose i komentar Nebojše Malića, koji rezultat suđenja naziva unaprijed određenim, a za Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, ICTY, tvrdi da je kreiran s izričitim ciljem da sudi Karadžiću.

Njemački mediji su također izvijestili o presudi. Njemački Deutsche Welle javio je da „Niko nije zadovoljan presudom Karadžiću“, navodeći reakcije Majki Srebrenice i preživjelih opsade Sarajeva, kao i reakcije političara iz Republike Srpske, a državna televizija ARD izvijestila je uz pitanje „Zašto ne doživotna?“, a poseban tekst posvećuje ogorčenosti strana i podjelama u današnjoj Bosni i Hercegovini.

New York Times je izvijestio da je Radovan Karadžić osuđen za genocid, etničko čišćenje i druge zločine, a u posebnom komentaru uredništvo kaže da je došla „Odgovornost, konačno, za bosansku agoniju“.

Pišu da je haaški tribunal donio pravdu žrtvama najvećih stradanja nakon Drugog svjetskog rata i prenosi da su se neke bosanske muslimanske žrtve i njihove porodice razumljivo žalile da je presuda došla prekasno i da nije dovoljna.

Reuters je opširno izvještavao tokom jučerašnjeg dana o presudi Karadžiću, donoseći reakcije i mišljenja sa svih strana, uključujući i poruku koja kaže da bi „Zbog presude Karadžiću svi nacionalisti bi trebalo da zastanu“. Većina svjetskih medija od Reutersa je preuzimala informacije.

Britanski The Guardian u editorialu tvrdi da presuda samo „Kraj početka“, da je međunarodna pravda još uvijek nova ideja i da je do sada bila daleko od savršene, ali bolje nego ništa.  

Guardian piše da je presuda Karadžiću najznačajnije dostignuće suda i da su rasvijetljeni barem neki zločini rata kojeg su zapadne sile posmatrale. Britanski list komentariše i da je taj sud, uključujući sud za ratne zločine u Ruandi 1994. godine, postavio temelje međunarodnoj krivičkoj pravdi i dodaje da to što je došao kraj nekažnjivosti ujedno će donijeti neku pravdu preživjelima i spriječiti buduće zločine.

List je također pisao i da je presuda podsjetila na trajne podjele koje postoje među narodima.