Štampa puna bh. političara i EU integracija

Štampa puna bh. političara i EU integracija

Štampa puna bh. političara i EU integracija

Dragan Čović među ličnostima i evropske integracije kao tema – u februaru najčešće na naslovnicama bosanskohercegovačkih novina.

Foto: Screenshot naslovnice Dnevnog lista

Nastavlja se teror političkih ličnosti na naslovnim stranicama bh. štampe.

HDZ-ovog predsjednika Dragana Čovića gledali smo devet puta na naslovnicama novina u februaru – podsjetimo se, BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU.

Fahrudin Radončić iz SBB-a, na naslovnicama novina bio je osam puta – većinom vezano za njegovo hapšenje i puštanje iz pritvora. Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, na naslovnicama smo mogli vidjeti sedam puta, najviše zbog odnosa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i zbog slučaja Pavlović banke.

Uz Čovića, Radončića i Dodika, na naslovnicama novina bila je često i Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, zbog bh. aplikacije za članstvo u EU, što je bila i vodeća tema u proteklom mjesecu. Mogherini je samo jedna od osam žena koje su se pojavile na naslovnicama novina. U konkurenciji od 55 ličnosti kojima je štampa posvetila najveću pažnju to je nešto više od 10%.

Među njima je dva puta bila i američka ambasadorica Maureen Cormack. Ona je svakog mjeseca vrlo prisutna na naslovnicama i što demonstrira ko je lider u odnosima BiH i međunarodne zajednice.

Filmski režiser Danis Tanović, sa dva pojavljivanja na glavnom dijelu naslovnice, potvrđuje – da bi kultura bila primjećena morate donijeti medvjeda u zubima.Tema 'evropske integracije', sa 19 pojavljivanja na naslovnicama, razumljivo je lider mjeseca februara u bh. štampi.

Predaja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, za mnoge je već najznačajniji događaj 2016. godine. Ta je tema okupirala prostor dnevne i sedmične štampe.

Druga na listi najzastupljenijih tema je hapšenje Fahrudina Radončića o čemu je pisalo na glavnim pozicijama naslovnica 13 puta u toku 29-dnevnog mjeseca, a kao o zasebnoj temi, o 'pravosuđu' smo na naslovnicama čitali 10 puta.

Osim što je štampa ogledalo dešavanja, na neki način je i realističan prikaz današnje Bosne i Hercegovine: Želja da se ode i tegovi koji nas drže tu gdje jesmo.

Kao što je to bilo prisutno tokom cijele 2015. i početkom ove godine, vidljivo je visoko i stabilno prisustvo religijskih tema na bh. novinskim naslovnicama. U februaru 2016. – sedam puta. Kultura i obrazovanje po tri puta na dnu su ljestvice. S druge strane, mogu biti i zadovoljni jer na samom dnu, sa samo jednim pojavljivanjem, su – strane investicije.