Savjeti multimedijalnog freelance novinara iz BiH

Iskustva multimedijalnog freelance novinara iz BiH

Savjeti multimedijalnog freelance novinara iz BiH

U novembru 2019. godine snažan zemljotres je pogodio Albaniju u kojem je bilo žrtava te su porušeni brojni objekti. Vijest je tog jutra bila na naslovnicama svih portala u regionu i kao multimedijalni novinar freelancer sam momentalno shvatio sam da bih trebao biti tamo. Sa sobom sam već imao fotoaparat pa sam otišao na pet minuta do stana da pokupim najosnovnije stvari i već sam bio na putu prema Durresu.

Ranije sam kao novinar imao nekog iskustva u redakcijama i teško da bismo ovako lako mogli donijeti odluku o polasku, organizirati put, okupiti ekipu, pripremiti se za teren, zadužiti auto i opremu, osigurati novac, logistiku i sve ostalo što je potrebno za izvještavanje sa terena. Jednostavno to malo duže traje u redakcijama i to je jedan od osnovnih razloga što već niz godina radim kao freelancer i samostalno idem na teren odakle redakcijama šaljem tekstove, fotografije ili video priče.

Novinarke i novinari koji se odluče biti multimedijalni novinari freelanceri bi trebali imati na umu da u početku nije jednostavno, ali se vremenom izgrade kontakti i odnosi sa redakcijama koje prepoznaju vaš rad i vremenom posla bude sve više.

Bitno je da iskreno komunicirate sa poslodavcima te da se potrudite da sadržaj koji šaljete bude što kvalitetniji. Prvenstveno radi sebe, jer se vi potpisujete.

Kao u većini drugih zanimanja i ovdje je potrebno ulagati u opremu, pratiti dešavanja i konstantno se educirati. Raditi kao multimedijalni novinar zahtjeva mnogo koncentracije, staloženosti, svestranosti, brzog planiranja i prilagođavanja nepredvidivim situacijama.  

Iako postoje predrasude da kvalitet sadržaja koji objavi multimedijalni novinar nije na visokom nivou jer istovremeno radi više poslova – organizira, snima, fotografiše, vodi intervju i obavlja druge poslove, iskustva, a i kolege, demantuju takve stavove. To potvrđuju redakcije koje i dalje traže od multimedijalnih novinara da im dostavljaju priče, ali i brojne nagrade koje takvi novinari dobijaju čime se potvrđuje njihovo znanje i profesionalnost.

Rad multimedijalnog novinara isto tako može biti izuzetno kvalitetan bez obzira što istovremeno obavljaju nekoliko poslova. Sve je stvar dobre procjene, pripreme, znanja i prakse.

Samostalnost: Jedna od osnovnih karakteristika multimedijalnih novinara jeste da imaju tu privilegiju da često sami biraju teme, sagovornike, da samostalno raspoređuju vrijeme kada će raditi. Snimati možete ujutro, a montirati ako želite i u ponoć. Odnosno radite onda kada imate najviše vremena, volje, koncentracije i želje. Kvalitet pripremljenog sadržaja bi u tom slučaju morao biti bolji nego kada radite nešto samo zato što morate ili imate kratak rok za to. Ukoliko idete na teren, ne morate nikoga čekati. Sami sebi organizirate i planirate putovanje, vozite kuda god želite.  

Pokretljivost: Raditi kao multimedijalni freelance novinar najčešće podrazumijeva da sarađujete istovremeno sa nekoliko medija. Oni računaju na vas. Često će vas zvati ukoliko se nekada desi nešto nepredviđeno ili iznenadno i što je medijima vrijedno pažnje, poput elementarnih nepogoda, nenajavljenih ili nasilnih protesta i drugih događaja koji su interesantni medijima u BiH i inostranstvu. U svakom slučaju je poželjno imati položen vozački ispit i vozilo kojem vjerujete i koje vam neće zadavati probleme u putu. Nastojte redovno posjećivati automehaničare i imati dovoljno goriva u vozilu kako bi u svakom momentu mogli krenuti na teren.   

Oprema: Održavajte, čuvajte, pazite. Novinari freelanceri obično sami sebi kupuju opremu što opterećuje njihov teško stečeni budžet. Iz tog razloga većina njih ima istančan osjećaj prema opremi i brižljivi su. Teško da ćete vidjeti novinara, odnosno snimatelja koji je sam sebi kupio fotoaparat koji će ga tek tako spustiti na vlažnu i blatnjavu zemlju ili na stol sa pićem. Nastojte kada možete da ulažete u opremu jer će se taj novac sigurno vratiti. I možda najvažnije – svaki put prije polaska na teren provjerite da li je sva potrebna oprema sa vama, jesu li baterije napunjene, imate li sve kablove, jesu li kartice formatirane i slično. Ako vam je lakše napravite sebi check listu kako biste uštedjeli na vremenu, ali i bili sigurni da je sve spremno, funkcionalno i da ništa nećete zaboraviti.

Oprema je nezaobilazna u svakodnevnom radu novinara i snimatelja. Koju opremu ćete nositi sa sobom zavisi od vrste snimanja, mada se često nosi gotovo sve što imate. Za snimanje tona potrebno je ponijeti diktafon ili snimače zvuka novije generacije. Svakako mikrofon, po mogućnosti manji jer su lakši za nositi. Bežične bubice su veoma praktične, no često su skupe pa ih većina kolega nabavlja nakon nekoliko godina rada. Za snimanje je multimedijalnim novinarima najpraktičniji fotoaparat koji može istovremeno snimati fotografije i video zapise. Svakako je potrebno na teren ponijeti stativ, svjetlo ukoliko se snima u noćnim uslovima, laptop sa punjačem na kojem ćete uređivati materijal. Obavezno prije polaska provjeriti baterije i ponijeti punjače, kao i osloboditi dovoljno memorije na karticama (poželjno formatirati ukoliko ste prebacili prethodni sadržaj).

Novac: Kod freelancera financije su često osjetljiva tačka. Primanja su nekada neredovna, biti će situacija da vam poslodavci kasne sa uplatama i zarađivati ćete različite iznose svaki naredni mjesec. U svakom slučaju, treba imati uvijek spremnu određenu sumu novca. Bilo za potrebe vanrednih odlazaka na teren ili za mjesece u kojima nećete zarađivati dovoljno. Taj novac vam treba na putu i njime plaćate gorivo, smještaj, obroke, kartice za internet, osvježenje, lijekove ili mehaničara. Kada idete na teren poželjno je imati kod sebe nešto gotovine (eura za inostranstvo) kao i novca na kartici.

Edukacija: Nastojte iskoristiti svaku priliku da se prijavite na radionice iz oblasti novinarstva, fotografije ili kinematografije. Nabavite časopise ili knjige. Ukoliko imate nejasnoća zamolite kolege da vam objasne ili koristite internet. Informacije nam nikada nisu bile dostupnije, kao danas, pogotovo putem interneta, te treba koristiti taj resurs. Primjera radi, ukoliko editujete fotografije ili video u određenom programu te se nađete u situaciji da ne znate ili ste zaboravili neke od funkcija – potražite na internetu. Lako ćete pronaći detaljne video opise gdje će vam korak po korak biti jasno i vizuelno objašnjeno sve što vam je potrebno.

Informiranost: Morate biti u toku. Potrebno je da konstanto pratite medije, teme iz svih oblasti i morate znati šta se dešava kako biste bili spremni odgovoriti zadatku koji vam može biti predložen. To iziskuje mnogo vremena, ali je neophodno i važno iz razloga što ćete lakše dogovarati priče, pripremati intervjue, znati šta mediji traže od vas i kako da se pripremite, zato što ćete brže i sadržajnije pisati.

Alati: Jedan od najpopularnijih alata za uređivanje i montažu video priloga je Adobe Premiere, dok mi kolege priznaju da su i Final cut kao i CyberLink PowerDirector pouzdani i korisni. Za obradu fotografija su najpopularniji Photoshop i Lightroom, dok za uređivanje zvuka koristimo Adobe audition ili Soundforge. U posljednje vrijeme sve je prisutnije snimanje videa sa mobitelima te iskusni korisnici za editovanje video materijala preporučuju Luma fusion.

Kreativnost: Važno je stalno se kretati. Posjećujte druge gradove i zabačena sela. Razgovarajte sa ljudima, tražite, raspitujte se za interesantne teme. Budite prvi. Nastojte imati svoj stil pisanja. Zamolite prijatelje, poznanike ili kolege novinarke i novinare iz drugih mjesta da vam jave ukoliko znaju za dobru priču iz njihovog kraja.

Umrežavanje / fikseri: Poželjno je održavati kontakte i dobre odnose sa kolegicama i kolegama koji rade isto što i vi. Ponekada se dešava istovremeno nekoliko događaja na različitim mjestima u isto vrijeme i mediji od vas traže sve to. Pošto fizički nije moguće sve stići istovremeno, dio posla možete prebaciti kolegama. Oni će se sigurno sjetiti vas kada budu u sličnoj situaciji i proslijedit će vam poslove te omogućiti da nešto zaradite. Saradnja sa kolegama iz regiona i drugih država je također izuzetno važna jer, s vremena na vrijeme, dobit ćete neki angažman da radite u inostranstvu. Kolege u tim zemljama vam mogu biti fikseri, prevodioci ili vam mogu prikupiti i proslijediti važne informacije. Oni su puno bolji poznavaoci prilika i više su informirani o stanju na vlastitom terenu od vas i zbog toga su dragocjeni. Isto tako i vi možete biti fikseri medijskim ekipama iz inostranstva.

Nezavisnost: Biti multimedijalni novinar i pri tome freelancer nudi mnoge mogućnosti, no jedna je možda i najvažnija – sloboda. Imate pravo da birate teme koje želite da radite, ali i medije sa kojima želite da sarađujete, sve u cilju održavanja visokih etičkih i profesionalnih standarda. Ako već imate tu mogućnost da radite kao freelancer, nije pametno prokockati takvu priliku i raditi naručene tekstove u kojima ćete kroz medije pokušati pravdati sumnjive poslove novostečenih tajkuna ili se priklanjati političkim partijama. Jednom narušenu slobodu, nezavisnost i objektivnost ćete kasnije teško ili nećete nikako vratiti.

Vrijeme: Vrlo bitnu ulogu u radu svakog multimedijalnog novinara igra vrijeme i veoma često ćete biti u prilici da ga nemate dovoljno. Smjenjivat će se periodi u kojima vas mediji neće toliko kontaktirati i tražiti vaše usluge jer jednostavno neće biti važnih dešavanja, do situacija u kojima ćete biti pretrpani poslom. Najgora su preklapanja, odnosno situacije u kojima se gotovo istovremeno odigravaju događaji na različitim lokacijama i različiti mediji od vas traže da to pokrivate. U takvim situacijama do izražaja treba doći vaša spremnost, organizacijske sposobnosti i planiranje. Ponekad ćete morati i odbiti angažmane jer jednostavno ne možete fizički biti na dva različita mjesta. I budite sigurni da takvi periodi crpe energiju i znaju biti stresni. Pazite se i gomilanja posla, odnosno ne preuzimajte više obaveza nego što možete uraditi u narednom periodu, posebno imajući u vidu da se mogu desiti neplanirani događaji koji će još više usložiti radni proces.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.