Novinarima u nedjelju onemogućeno prisustvo ročištu u slučaju ubistva u Sarajevu

Novinarima u nedjelju onemogućeno prisustvo ročištu u slučaju ubistva u Sarajevu

Novinarima u nedjelju onemogućeno prisustvo ročištu u slučaju ubistva u Sarajevu

Javnost ostaje uskraćena za informacije zbog ročišta koja se održavaju vikendima.

foto: Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo

Nekoliko medija u Bosni i Hercegovini (BiH) jučer je izvijestilo da im nije bio dozvoljen ulazak u Kantonalni sud u Sarajevu gdje je najavljeno da će se tog dana održati ročište u slučaju ubistva žene u sarajevskom naselju Pofalići.

Nakon prethodne najave iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) da će ročište biti održano u 17 sati, novinari nisu uspjeli da uđu u Sud jer im sudska policija nije dozvolila ulazak.

Novinarima je, prema riječima Meldiane Mulaosmanović, urednice rubrike Crna hronika na Faktor.ba, sudska policija rekla da “nema odobrenja od predsjednika Suda” i da se “za sva dalja pitanja obrate Kantonalnom sudu”.

“Ono što je suštinski problem ovdje je što sudska policija vikendom ‘nije u mogućnosti obaviti KDZ pregled, odnosno osigurati sigurnost u sudnici’. To je njihovo objašnjenje”, rekla je Mulaosmanović za Mediacentar.

Kako dodaje, zabrana prisustva novinarima nema veze da predmetima, već time što, kako je naglasila, Sud neće ili ne zna da riješi ovu situaciju u vezi sa ročištima vikendom kada ne radi Uprava suda. Ovakve situacije se dešavaju samo vikendom kad su pritvorski predmeti, dok radnim danima, kako je rekla, takvih problema nema.

“Sud mora održati ročište zbog roka od 24 sata, ali sudska policija onda pravi problem. Jučer su ih bukvalno otjerali s vrata”, dodala je Mulaosmanović.

“Problem je negdje na relaciji Sud/sudska policija. Dakle, ročišta nisu zatvorena za javnost u smislu da je neko to tražio u cilju istrage ili bilo čega nego što ‘ne mogu osigurati sigurnost’, prije će biti da neće, tako da im je jednostavnije zabraniti svima ulaz, na što svakako nemaju pravo, pogotovo u ovakvim predmetima gdje postoji povećan interes javnosti”, govori Mulaosmanović.

Naglasila je da su ročišta javna, osim ako Sud drugačije odluči, ali da u tom slučaju mora dati obrazloženje zašto to radi i donijeti rješenje o tome i to saopštiti javnosti u sudnici.

Česta praksa da se novinarima onemogući prisustvo vikendom

Mulaosmanović dodaje da ovo nije prvi put da je novinarima zabranjen ulazak, a da su ranije uspijevali sami to riješiti. Na primjer, kako je dodala, direktno su pozivali dežurnog sudiju koji je davao usmenu saglasnost za prisustvo, no, kako je dodala, u posljednje vrijeme ni sami novinari ne mogu da riješe situaciju jer ih, kako kaže, otjeraju i ne dozvoljavaju ulazak u zgradu Suda.

I iz Klix.ba kažu da su novinari zaposleni na ovom portalu imali problema sa prisustvovanjem na ročištima. Kako je rekao zamjenik glavnog i odgovornog urednika Klix.ba Dino Bezdrob, bilo je slučajeva da se ročište najavi da će početi 15 minuta prije početka što je, kako naglašava Bezdrob, kratko vrijeme da bi se mogla organizovati ekipa za dolazak i praćenje.

“Posljednji slučaj je najočitiji primjer tog lošeg odnosa prema medijima”, ističe Bezdrob, navodeći da se takva praksa mora promijeniti.

“Često se u sudovima ne razmišlja o medijima i blagovremenom informiranju iako se javnost zanima za određene predmete”, kaže Bezdrob.

Ovaj portal je takođe izvijestio da Kantonalni sud u Sarajevu medijima nije dozvolio praćenje ročišta u slučaju ubistva u Sarajevu, te umjesto da javnost o ovom slučaju bude pravovremeno informisana, Sud je odlučio staviti procedure iznad javnog interesa.

Da je novinarima bio zabranjen ulazak na ročište, izvijestili su i iz Avaza, navodeći da je razlog bio što “nema niko da odobri zahtjeve koje su novinari ranije proslijedili”. Kako je saopšteno, predsjednik Suda nije prisutan nedjeljom, zbog čega su mnogi novinari ostali uskraćeni za prisustvo na ročištu.

Iz Uprave Kantonalnog suda u Sarajevu za Mediacentar je rečeno da dežurni sudija Kantonalnog suda u Sarajevu nije problematizirao ulazak novinarskih ekipa za određivanje pritvora u predmetu Goran Ravlić i drugi, a koje je bilo zakazano u nedjelju 30. juna u 17 sati.

No, rekli su da tokom vikenda sudska policija radi u smanjenom kapacitetu i ne raspolaže sa dovoljnim brojem ljudi koji bi, pored redovnih poslova dovođenja i sprovođenja pritvorenih osoba u više pritvorskih predmeta koji su tog dana dostavljeni u rad Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, neometano i istovremeno obavljali kontrolu i nadzor svih subjekata koji ulaze u sud.

Naglasili su da upravo zbog smanjenog kapaciteta te bez KDZ opreme za vršenje kontrole osoba i opreme, ''a posebno novinarske opreme za video i zvučno snimanje za koju je propisano posebno odobrenje od predsjednika suda'', ulazak novinarskih ekipa u zgradu suda u nedjelju nije bio moguć.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.