Nastavlja se targetiranje novinara i biranje podobnih

Nastavlja se targetiranje novinara i biranje podobnih

Nastavlja se targetiranje novinara i biranje podobnih

Vlasti biraju one koji mogu postavljati pitanja.

Foto: Screenshot/RTRS

Političari u BiH nastavljaju etiketirati novinare i medije, ali i birati one kojima će dati izjave i informacije. Na jučerašnjoj konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, koju je održao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a nakon sastanka članova Predsjedništva s Ursulom vod der Leyen, Dodik je ponovo nazvao BN televiziju izdajničkom.

“Ako su ovdje ugrožene medijske slobode, pa gdje je onda sloboda? Pa ovo što radi BN, ovo je nepodnošljivo, sa stanovišta istine, sa stanovišta korektnosti, sa stanovišta uloge medija. Onda nama govore ovdje da u Republici Srpskoj nemamo medijskih sloboda. Malo je država u svijetu koje bi podnijele takav medij i da ga ne bi sankcionisalo”, rekao je Dodik i dodao da osobe koje rade u toj medijskoj kući rade protiv Republike Srpske.

“Sve što rade, rade protiv Republike Srpske i svako ko vidi te natpise BN računajte na to da su to nacionalni, državni, patriotski i srpski izdajnici koji su neopjevanih dimenzija”, dodao je.

Nakon ovih izjava na konferenciji reagovala je novinarka BN televizije Slađana Jašarević koja je Dodiku postavila pitanja o dodjeli digitalnog signala ATV-u a ne i BN-u i o aferi kiseonik.

“Želim da vam kažem u svoje lično ime, a pretpostavljam, ne mogu garantovati, i u ime većine mojih kolega koje rade na BN televiziji. Dakle sad vas lično upozoravam da je ovo posljednji put da se tako obraćate kada je u pitanju BN televizija. Gospodine Dodik ja sam član porodice poginulog borca, dok ste vi švercovali cigarete”, bila je reakcija Jašarević.

Novinarki je zatim isključen mikrofon, a Dodik je rekao da nije trebala ni dolaziti.

“Vidite da ovi s BN-a nisu normalni ... Ona je doprinos i dio udruženog tog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske. I naravno da je instruisana da dođe ovdje u ime svog vlasnika da radi ovo što radi. Najveći zlotvor za Republiku Srpsku je BN televizija”, nastavio je član Predsjedništva BiH.

Novinari kao izdajnici i zločinci

Brojni domaći i regionalni mediji prenijeli su informacije o ovoj, kako je većina njih nazvala, burnoj svađi i sukobu između novinarke i Dodika, bez osvrta na to šta ovakvi slučajevi znače za medijske slobode u BiH. Neki od naslova Skandalozno / Pogledajte sukob Dodika i novinarke BN Televizije: "Lično vas upozoravam..."; Pogledajte žestoku svađu novinarke i Dodika: "Vi ste švercer i ratni profiter" i Haos na konferenciji za medije: Pogledajte žestok sukob Milorada Dodika i novinarke BN televizije imali su za cilj da privuku publiku a ne i da javnost upoznaju sa značenjem medijskih sloboda, političkim uticajima i podjelama medijskog sektora i kakve mogu biti posljedice etiketiranja novinara.

Slađana Jašarević za Mediacentar kaže da političari sebi dozvoljavaju da se ponašaju kao da novinari rade za njih.

“Ovo je zaista prešlo svaku mjeru i ne znam dokle će ovo ovako moći da se trpi. Ja ne mogu više da trpim, za ostale kolege ne znam”, rekla je Jašarević za Mediacentar i dodala da političare za ovakvo ponašanje treba sankcionisati. Rekla je da je nakon medijskih objava dobila podršku kolega ali da nema solidarnosti na nivou medijskih kuća.

“Solidarnost je neophodna, nemamo je nažalost. Imamo pojedinačnu, sporadičnu, ako je neko s nekim dobar drug, prijatelj, da te podržavaju. Generalno nema na nivou medijskih kuća solidarnosti i vrlo je rijetka.....”.

Iz Udruženja BH novinari osudili su govor Milorada Dodika i ponašanje najviših predstavnika vlasti i javnih institucija u Republici Srpskoj prema medijima, etiketiranje novinara i medija kao izdajnika i zločinaca, zabranu pristupa informacijama novinarima koje smatraju nepodobnim, te uskraćivanje mogućnosti novinarima da na press konferencijama postavljaju pitanja.

Rekli su da ovakvo etiketiranje novinara stvara atmosferu u kojoj se dešavaju napadi na novinare.

Osvrnuli su se i na slučaj koji se desio u srijedu kada je portparolka bolnice u Trebinju uoči početka konferencije za medije prisutnima rekla da pitanja direktoru bolnice Nedeljku Lambeti imaju pravo postaviti samo novinari tri odabrana medija, dok ostali ne mogu postavljati pitanja. Ovu informaciju ranije je prenio trebinjski portal Direkt, navodeći da je portparolka Nikolina Mučibabić kazala da pravo na pitanja imaju samo novinari RTRS-a, ATV-a i Herceg televizije te da na pitanje Direkta “ne moraju da odgovaraju”.

Podobni i nepodobni, izdajnici i patriote

“Ono što se dogodilo ispred trebinjske bolnice, nažalost, nije nas previše iznenadilo, niti nam je reklo nešto novo. Naprotiv, samo je potvrdilo ono što svi već odavno znaju, a to je da vlast ima svoje medije i da je ta ista vlast zarobila i javne ustanove”, rekla je novinarka Direkt portala Nikolija Bjelica Škrivan i dodala da je bolnica Trebinje ustanova svih građana, a ne samo direktora, portparolke, njihove stranke i njihovih medija, a da se konferencija sazvala samo da se obruše na one novinare koji su se bavili aferom kiseonik.

Kaže da se nekoliko novinara i novinarki pobunilo protiv toga, pa su, ipak, uspjeli nešto da pitaju.

“Iz ovoga vidimo na koji način vlast tretira medije i za šta im mediji uopšte služe - da bez ikakve kritike prenose njihove stavove, a nikako da pitaju i istražuju”.

Govori da su do sada na njihove upite od vlasti dobivali vješto izbjegavanje odgovora na zahtjeve za pristup informacijama i ignorisanje poziva, a da su sada zvanično dobili potvrdu da nemaju pravo na pitanja.

“Za mene lično ovo je vrlo ponižavajuće za sve novinare koji su se tu našli. Podjela na podobne i nepodobne medije, te na izdajnike i patriote može da dovede do netrepeljivosti između kolega, ali i do stvaranja pogrešne slike javnosti o tome šta je posao medija i novinara, te označavanje onih koji slobodno pitaju neprijateljima vlastitog naroda i države”, govori Bjelica Škrivan.

Smatra da je potrebno ohrabrivati novinare da pitaju bilo šta što je od javnog interesa, te da mjeru javnog interesa ne mogu stvarati političari.

Ovo nisu jedini slučajevi selektivnog biranja novinara i medija i targetiranja onih koji se smatraju nepodobnima koji su se desili u posljedne vrijeme.

Milorad Dodik je danas verbalno napao i novinarku N1 televizije zbog pitanja o predmetu “Ikona”, kada je ona podsjetila na poziv koji je Dodiku upućen iz Tužilaštva BiH u predmetu “Ikona” i pitala ga da li se sjetio imena čovjeka koji mu je poklonio. Dodik je optužio N1 televiziju da je izmislila taj predmet.

“Vaša televizija je izmislila predmet ‘Ikona’ i sve ste slagali, ne lično iako ste bili dio toga. Već je vaša televizija sve to slagala i svi koji su učestvovali u tome... Ja sam odgovoran za svoju političku riječ, a vi novinari biste trebali da postavite svako pitanje kao i meni i da se uljudno ponašate”, rekao je Dodik.

Podsjećamo da je nedavno na skupu SNSD-a fizički i verbalno napadut snimatelj portala Insajder.in, koji je održan u banjalučkom naselju Petrićevac, ali i da je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u nekoliko navrata u posljednje vrijeme na konferencijama za novinare prozivao pojedine medije tvrdeći da o njemu i o radu Gradske uprave pišu laži. U tom kontekstu naveo je novinare portala Žurnal, a uposlenike Alternativne televizije nedavno je nazvao privatnim novinarima.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.