Kako su mediji pokvarili jednu dobru zabavu

Kako su mediji pokvarili jednu dobru zabavu

Kako su mediji pokvarili jednu dobru zabavu

Korona dernek društvene elite u periodu strogih protuepidemijskih mjera.

Foto: Pixabay

U vijesti koje pročitam u medijima nikad ne povjerujem “na prvu”. Pogotovo kad zvuče tako nevjerovatno kao ona da je jedan ljekar organizovao proslavu rođendana s dvadesetak zvanica, dok su na snazi stroge protuepidemijske mjere distanciranja i zabrane okupljanja. I to u jednom  restoranu, dok je na snazi zabrana rada ugostiteljskim objektima.

Dok sam u ponedjeljak naveče “guglala” fotografije i pretraživala stranice zvanica na društvenim mrežama, očekujući da ću slike i videa koje su mediji pripisali tzv. “korona derneku” u Sarajevu pronaći u njihovim arhivama s nekih ranijih zabava, neki od gostiju su počeli objavljivati izvinjenja zbog prisustva rođendanu. Dakle, istina je?

I da, nevjerovatna vijest koju je prvo objavio portal Klix, a za njim i brojni drugi mediji, je bila tačna. Snimke sa zabave je na svom Instagram profilu postavila pjevačica Slađana Mandić, a fotoreporter Klixa je zabilježio parkirana auta ispred restorana. Informacija je bila u interesu javnosti i mediji su na nju brzo reagovali, istražujući pozadinu i detalje. Ali, prateći slučaj, novinari/ke i urednici/ce su konstantnim objavljivanjem novih informacija (i dezinformacija) donekle otežali razumijevanje događaja i skretali pažnju sa srži problema.

Portal Radio Sarajevo je 4. maja, na dan kad se zabava održala, objavio tekst pod naslovom “Video / Ministar Košarac okupio poznate bh. pjevače na zabavi u Sarajevu”, čiji naslov sugeriše da je organizator zabave bio državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. U samom tekstu je, pak, navedeno: “Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH večeras se u Sarajevu našao na derneku sa poznatim bh. muzičkim zvijezdama.”

Dan kasnije, isti portal objavio je tekst pod naslovom “! / Šerif Konjević nakon korona derneka: Kad sam vidio alkohol nisam htio ni pjevati, ali....” u kojem je pisalo da je povod za zabavu rođendan doktora Jusufa Šabanovića, a da je Košarac bio gost zabave. I drugi mediji su 5. maja objavili informaciju da je rođendansku proslavu organizovao sarajevski hirurg Jusuf Šabanović.

Navod iz naslova teksta objavljenog 4. maja na portalu Radio Sarajevo (koji nije imao uporište ni u samom tekstu) koji sugeriše da je Košarac organizovao zabavu, dakle, nije tačan. Ali u žurbi da objave vijest mediji često objavljuju neprovjerene navode, a ovo je, samo jedan od primjera. Često niti ne isprave netačne navode kad ih postanu svjesni. Istina je da ne pravi veliku razliku da li je Košarac organizovao zabavu ili samo bio na njoj, ako je u oba slučaja prekršio zakon i ugrozio javno zdravlje, ali mediji moraju konzistentno izvještavati i objavljivati provjerene informacije.

Screenshot/Klix.ba

Takođe, to što se na zabavi pio alkohol (u toku mjeseca ramazana) nije informacija od javnog značaja. Ipak, neki mediji su posvetili pažnju i tom aspektu cijelog slučaja. Dnevni avaz je, npr., 7. maja prenio Facebook post Mustafe efendije Cerića u kojem je on osudio održavanje zabave iz vjerske perspektive.

Rijetko balansiranu vijest, u kojoj je u manje od 1.000 riječi sažet cijeli slučaj i u koju su uključene sve relevantne strane, uključujući MUP KS, Tužilaštvo KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, objavio je Detektor 5. maja. U tekstu je navedeno da će se Tužilaštvo KS uključiti u cijeli slučaj ukoliko se dokaže postojanje krivične odgovornosti nakon što MUP KS završi radnje provjere.

“Serijalizacija” cijelog slučaja prisutna u većini medija dovela je do toga da su čitatelji/ke “bombardovani” novim informacijama koje su samo djelomično (ili čak nikako) rasvjetljavale slučaj. Na sličan način, iako s manje pažnje, mediji su pisali i o tzv. “korona dernecima” u Petrovcu i Bijeljini, koji su takođe obznanjeni javnosti tokom ove sedmice.

Zbog pisanja o tzv. aferi “respiratori”, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite su krajem prošlog mjeseca napali medije. Slijedeći isti princip da je “napad najbolja odbrana”, neki od gostiju “korona zabave” u Sarajevu su za “bespotrebno dizanje pompe” optužili javnost. Mediji su od tih reakcija napravili “povezane vijesti” i “klikbejt” sadržaje koji služe za podizanje čitanosti.

Oslobođenje je 5. maja objavilo tekst pod naslovom “Oglasio se i muzičar Haris Kaltak: Mnogi od vas bi i potrčali da budu u društvu s ovim ljudima” u kojem je zapravo kopiran Facebook post (Oslobođenje ga je nazvalo “saopštenjem”) muzičara Harisa Kaltaka, jednog od gostiju zabave: “S druge strane, mnogi od vas redovno derneče po vikendicama, kućama, ali eto, vjerovatno niste toliko zanimljivi pa niko o tome i ne vodi računa. I siguran sam još da bi mnogi od vas i potrčali da budu u društvu s ovim ljudima. Sad se ljudi razapinju na sve moguće načine, jer ipak – Bošnjo je ekspert za sve i mora sve prokomentirati.”

Dnevni avaz je od izjave pjevača Šerifa Konjevića, takođe jednog od gostiju zabave, isto tako napravio zaseban tekst pod naslovom Šerif Konjević za "Avaz": Mene je stid države zbog sinoćnje situacije”. “Ti koji su snimali, neka im je na čast”, Avaz je prenio Konjevićevu izjavu.

I dok ovi tekstovi suštinski ne sadrže nikakvu informaciju, najzanimljiviji su, ipak, “klikbejt” sadržaji čiji naslovi sugerišu da sadrže izjave nekih od gostiju zabave dok ih sami tekstovi demantuju.

U tekstu Oslobođenja - objavljenom pod naslovom "Povodom 'korona partija' oglasio se i slavljenik doktor Jusuf Šabanović” - zapravo je pisalo da Šabanović ne želi da se oglasi: “- Hvala vam što ste me pozvali, ali ne želim ništa govoriti, nemam komentara - kratko nam je kazao Šabanović.” Isto tako, Dnevni avaz u tekstu pod naslovom “Slađana Mandić o derneku o kojem bruji država” navodi: “Pozvali smo Slađanu Mandić želeći čuti njen komentar na sinoćnja dešavanja, a ona je samo kratko kazala: - Ne želim da komentarišem ništa na tu temu!”

Ali bez obzira na senzacionalističko izvještavanje, bez medija i društvenih mreža ne bismo nikad saznali o ovom besramnom ugrožavanju javnog zdravlja, kao i neprihvatanju odgovornosti gostiju zabave. Odgovorni, takođe, ne bi bili sankcionisani (doktor Šabanović je smijenjen s pozicije šefa Klinike Opšte i abdominalne hirurgije Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu, nekadašnji dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić razriješen je članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, a ministar Košarac je ponudio ostavku). MUP KS je izdao prekršajne naloge svim prisutnim koji određuju minimalnu kaznu od 500 KM.

Kad neko prijavi komšije koji su glasni i prave buku kasno naveče, bude vam drago što se umire nakon policijske intervencije. Konačno možete odahnuti i odmoriti se. Kad mediji obznane da društvena elita besramno krši pravila dok građani/ke pate, teško je osjećati olakšanje. Naprotiv, tu su samo nemir i poniženje. Ali u vremenima koja nisu stvorena za odmor, nego za pobunu i promjene, više nego ikad nam trebaju mediji da prijavljuju loše komšije.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.