BH novinari: Ovo je politička optužnica

BH novinari: Ovo je politička optužnica

Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je 17. januara 2012. godine Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića, urednice Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika političkog magazina "60 minuta" FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića. Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari govori o pomenutoj optužnici i načinu na koji je ona podnesena. 

 Kako tumačite činjenicu da je u slučaju ove optužnice, grupa novinara tužila drugu grupu novinara?

Činjenica da jedno udruženje novinara podnosi tužbu protiv grupe novinara je za mene lično žalostan primjer izlaženja iz okvira odbrane profesije i novinarskih prava u BiH. Još od 1999. godine nismo imali slučajeve krivičnog gonjenja novinara za medijske sadržaje...Ako izuzmemo neupjele pokušaje kriminaliziranja Damira Kaletovića i ekipe 60 - minuta od strane Vitomira Popovića, bivšeg ombudsmena za ljudska prava koji je Kaletoviću prijetio "metkom u čelo", pravosuđe RS će i kroz ovaj slučaj imati priliku da pokaže kako radi. Ovo je, u najmanju ruku, neuobičajen i rijedak primjer da se etički standardi i profesionalno novinarstvo brane krivičnim prijavama, i da jedno udruženje novinara, među ostalim, odbranu jedne nacije (u ovom slučaju srpske) stavlja u red svojih ključnih aktivnosti. Za mene, postoji mnogo drugih načina da se odbrane standardi profesije, sankcionira neetično postupanje i jezik mržnje - djela koja Udruženje novinara iz RS stavlja na teret novinara FTV od krivičnog "gonjenja" medijskih sadržaja i novinara.

Koliko sam upoznata UN RS nije poslalo svoje reagiranje kolegama sa FTV, upoznalo ih sa svojim stavom, protestiralo zbog načina na koji su urađene emisije 9. januara 2012.... Uz put, za mene je emisija emitirana u okviru "60 minuta - specijal" bila profesionalno očajno loša emisija, na koju je trebalo reagirati novinarskim sredstvima a ne krivičnim prijavama. Zbog toga smatram kako je ovo "politička optužnica", dio ciljeva vladajuće elite u RS koja koristi UN RS kako bi sa novinarima iz Federacije vodilo "rat" na način kako to rade oni sami na političkoj razini. Da je drugačije i da se uistinu UN RS želi principijelo boriti za visoke standarde novinarstva, onda bi do sada reagirali protiv novinara i medija iz RS i nekih drugih medija iz Federacije koji su o pripadnicima i srpskog i hrvatskoj i bošnjačkog naroda izricali mnogo užasnije optužbe i kvalifikacije...U ovom konkretnom slučaju, zabrinjavajuća je i činjenica što se sve to događa u kontekstu međuetitetskih podjela među novinarima, slijepog stajanja uz politiku Milorada Dodika i njegove gotovo patološke mržnje prema novinarima FTV, a na štetu kompletne profesije i međunovinarske solidarnosti.

Da li je praksa da Udruženje novinara podnosi tužbe u slučajevima poput ovoga? Da li Udruženje ima osnove da podiže tužbu u ovom slučaju? Da li je prekršen novinarski kodeks?

Ovo je zaista rijetka praksa i biće zanimljivo pratiti kako će Tužilaštvo RS pred sudom dokazati postojanje krivičnog djela, odnosno koje su to izjave novinara, komentari... kojima su pozivali na mržnju, netrpeljivost ili nasilje prema Srbima. Još će zanimljivije biti pratiti koje će svjedoke dovesti Tuzilaštvo i kako će ti svjedoci (ako to, na primjer budu članovi Udruženja novinara RS ili Upravnog odbora tog udruženja kao podnosioca prijave) dokazivati da su " žrtve" namjere novinara FTV da šire mržnju prema Srbima i počine inkrimisano djelo koje je opisano u članu 294. Krivičnog zakona RS kao krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

S druge strane, treba podsjetiti kako je RAK u ovom slučaju procjenio da nije bilo kršenja kodeksa po žalbi koju su razmatrali u vezi sa spornim emisijama FTV od 9. januara 2012. Ako na RAK gledamo kao na vrhovni autoritet u BiH u smislu kontrole primjene etičkih standarda u elektronskim medjima, postavlja se pitanje kako su za jedne sadržaji Dnevnik FTV i emisija "60 minuta" širenje medjunacionalne i medjuvjerske mržnje, a za druge etički čiste emisije u kojima nije bilo elemenata kršenja Kodeksa za uređenje radio i TV programa (?!). Ja lično mislim da je u ovom slučaju trebao biti mnogo, mnogo profesionalniji prisup RAK -a u tretiranju rečene žalbe i kompletan slučaj se trebao razriješiti na etičkoj razini - na doslovnoj procjeni primjene Kodeksa od strane RAK -a i Uredničkih principa koji postoje u RTVFBiH kao javnom servisu, od strane Uredničkog kolegija FTV.

Koliko su uopće česte optužnice ovog tipa, odnosno da li imate podatke o broju tužbi koje su, u prošlosti, novinari podnijeli protiv drugih novinara?

Na žalost, ne raspolažem svim podacima u vezi sa krivičnim prijavama koje su novinari podnosili protiv drugih novinara, budući da se u BHN i Liniji za pomoć novinarima bavimo krivičnim tužbama protiv osoba koje napadaju fizički novinare i prijete im smrću, a sa druge strane, naši advokati brane novinare u slučajevima tužbi za klevetu koje su protiv njih podigli političari ili javni dužnosnici. Kada je riječ o kleveti, u BiH nije bilo puno tužbi novinara protiv novinara (sjećam se tužbe novinara Avaza protiv novinara Slobodne Bosne), ali jeste bilo puno tužbi ranijeg vlasnika Dnevnog avaza protiv novinara, urednika i vlasnika Oslobođenja, Slobodne Bosne,Dana...

Kad je riječ o krivičnim tužbama novinara protiv novinara u našoj regiji je odjeknula tužba NUNS -a iz Beograda protiv novinara iz Srbije koji su tokom rata u Hrvatskoj i BiH raspirivali mržnju i huškali...Koliko znam, ta krivična prijava još uvijek nije pretvorena u optužnicu....jer onaj ko hoće ozbiljno da radi svoj tužilački posao zaista mora pravno povezati namjeru širenja mržnje i netrpeljivosti kroz medijske sadržaje, sa izvršenjem određenog krivičnog djela - zločina, izazivanja nasila, progona.

Vezani tekstovi: 

UNRS protiv govora mržnje?

Potvrđena optužnica protiv novinara FTV