Uloga novinara jeste da bude "đavolji advokat"

Uloga novinara jeste da bude "đavolji advokat"

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić odgovara na pitanja povodom napada jednog dijela medija na novinarku FTV-a.

1. Da li se novinari mogu smatrati odgovornima za situacije poput one kada političarima pozli u studiju tokom intervjua?
 
Ne, novinar nikako  ne može biti odgovoran  ako političaru pozli tokom  vođenja intervjua, na način kako smo to vidjeli  u "Dnevniku D" na FTV. U  ovom slučaju, novinarka je postavljala pitanja ( što je osnovna zadaća  novinara) i poslije desetak-petnaest minuta gostu je pozlilo, zatražila je vodu od kolega - tehničkog osoblja... Čak je željela nastaviti intervju. Smatram da se novinarka odlično snašla u neočekivanoj situaciji i veoma pristojno odjavila intervju.
 
2. Kako komentirate kvalifikaciju da je stil intervjua novinarke FTV-a 'agresivan' i da on razlog za pogoršanje zdravstvenog stanja Zlatka Lagumdžije?
 
A kakva je trebala biti novinarka? Blagonaklona, smjerna, klimati glavom i apsolutno odobravati ono što govori političar  o temama zbog kojih se cijela zemlja trese ?!   Uloga novinara, naročito u intervjuima, jeste da bude "đavolji advokat",  da stalno provocira, propituje i postavlja nezgodna pitanja, budući da to čini u ime svih onih koji gledaju emisiju i nisu u prilici sami postaviti "agresivna" pitanja. To što se pokušava imputirati novinarki FTV je odvratno, to je potpuna besmislica lansirana od političara i vjerno prenesena od novinara, prije svih Avazovih novinara, pa onda i na portalima. Ono što je potom uslijedilo na portalima je morbidno, novinarka FTV nazivana je užasnim imenima, bio je to atak na njen profesionalni dignitet, njenu nacionalnost, to što je žena... Čisti jezik mržnje. Da budem do kraja precizna - potpuna šizofrenija jer se drugim terminom ne može opisati situacija u kojoj pozli političaru tokom intervjua na TV, a onda se novinarka optuži za to i još se pojave natpisi o tome kako je "neko" čak  pomislio da je političar otrovan ... I to se nastavlja i nakon što su liječnici saopćili da je političaru pozlilo zbog "opće iscrpljenosti organizma". Strašno i porazno za novinare  i novinarstvo u našoj zemlji.
 
3. Vaš komentar na činjenicu da su neki mediji ovu situaciju iskoristila za  napad na novinarku FTV-a i napad na udruženje BH Novinari?
 
Istim terminima kao i u prethodnom odgovoru - totalno ludilo u kojem se  personalnim napadima, lažima i profesionalnim degradiranjem pokušava zamagliti suština političkih uticaja na medije, batinaškog novinarstva koje ne počiva na argumentima i činjenicama već na sili i populističkom i polupismenom podilaženju  aktuelnim politikama i vlastima. Meni lično je zanimljivo ponovno lansiranje jednog novog barčnog para novinara i to sa portala  za odstrel BH novinara, mene same, novinarke FTV i sadašnjih  uredničkih struktura u tom mediju. Podsjećam,  istu sramnu ulogu dobio je  prije tri godine jedan drugi bračni  par novinara "po pozivu gazde"  i  sada  ih nema niti u jednom mediju. Čak su prestali postojati i neki od medija za  koje su radili  (kao na primjer Global), a  FTV i BH novinari traju i traju... i postojaće, svakako.
 
4. Kakve posljedice ovakve kvalifikacije mogu imati na rad novinara i slobodu medija?
 
Etički - jako, jako negativne  i veliko je pitanje kako će ovo biti riješeno. Direktna posljedica će biti jačanje samocenzure u medijima. Ne treba zaboraviti kako nismo svi jednako snažni  u borbi sa svakodnevnim lošim natpisima... Isto tako, potpuno je neizvjesno kako će se okončati nastojanja sadašnje političke šestorke  da  jedan broj medija i novinara stavi pod potpunu kontrolu (javne medije i agencije, prije svih), odnosno kako će se mediji i novinari koji su sačuvali mali,  ali veoma bitan,  dio profesionalnog kredibiliteta  izboriti sa  svakodnevnim šikaniranjem,  denunciranjem,  hajkama i huškanjem.  Zabrinjava me i činjenica što se  nekako pokušava nametnuti opći stav o besmislu i bespotrebnosti  postojanja  slobodnih medija, profesionalnog novinarstva i časnih novinara, kao i to što  takvi novinari žive na ivici siromaštva, a mediji bez političkog patronata jedva preživljavaju.