Uz korištenje društvenih mreža do zaposlenja

Uz korištenje društvenih mreža do zaposlenja

Uz korištenje društvenih mreža do zaposlenja

Korisici društvenih mreža, među kojima su naravno i brojni studenti, svakodnevno koriste Skype, Twitter, Facebook i brojne druge platforme za komunikaciju sa drugim ljudima ili jednostavno za zabavu. No, korištenje društvenih mreža može biti veoma korisno i za pronažalenje posla ali i za razvoj karijere. 

Foto: Flickr

Ukoliko ste aplicirali za određeni posao, potencijalni poslodavac, može veoma lako provjeriti da li pratite njihovu kompaniju na Twitteru, da li se interesujete za  respektabilne stručnjake iz određenog polja. Twitter takođe može poslužiti kao i alat kojim možete dobiti komentar na svoj rad. Ukoliko posjedujete blog, pisali ste o nekoj kompaniji,nekom proizvodu ili ste napisali svoju opservaciju rada nekog stručnjaka, spomenite to na Twitteru. Velika je šansa da ćete dobiti komentar na svoj blog. Ko zna, možda čak i ponudu za posao? Jedna od najboljih strana Twittera je što putem njega možete relativno lako stupiti u interesantnu komunikaciju s ljudima koji bi vam inače bili nedostupni, čak i najpoznatijim stručnjacima iz polja koje vas zanima. Samo imajte na umu da biti zainteresiran nije isto što i dosađivati.

Vođenje bloga je odličan način da prikažete poslodavcima za šta ste sposobni, odnosno šta sve možete da uradite i prije no što dođete do faze intervjua za posao. Studentima novinarstva blog može biti od iznimne koristi pri praktikovanju stečenog znanja, možete iskoristiti taj prostor za pisanje svakoga dana, a ujedno i usavršiti svoje vještine na društvenim mrežama. Poslodavci će vas shvatati ozbiljnije ukoliko vide da svoje slobodno vrijeme koristite za nešto produktivno. Dodavanje bloga na vaš CV demonstrirat će potencijalnom poslodavcu da posjedujete veliku zainteresovanost za ono čime se želite baviti.

Kompletan članak: Students: tweet your way to a job