Smartphone: foto studio u rukama

Smartphone: Foto studio u rukama

Smartphone: foto studio u rukama

Iako je kvalitet fotografija koje snimimo sa smart telefonima nemjerljiv u odnosu na profesionalne fotoaparate, brojne aplikacije mogu biti od velike pomoći pri izradi i uređivanju. Foto aplikacije poput FotoRus-a, Panorame 360 i popularnog Instagrama predstavljaju mali foto studio u vašim telefonima, omogućavajući vam da od jednostavnog seta fotografija napravite pravu foto priču. 

Fotografije: Google Play

FotoRus

FotoRus je multifunkcionalna aplikacija sa foto editorom koji sadrži osnovne opcije poput rezanja slike, uređivanje kontrasta i svijetla, brojne filtere i okvire. Veoma je jednostavan za upotrebu, a pored opcija uređivanja fotografija, FotoRus nudi i izradu kolaža.

Pored bazičnih alata, FotoRus nudi i opciju Magazine-style uz čije korištenje možete napraviti kreativne kolaže sadržane od vaših fotografija, dok opcija Pip slike ubacuje u interesantne okvire. Navedene aplikacije dostupne su i pojedinačno.

FotoRus aplikacija kompaktibilna je i sa Android i iOS uređajima.

Panorama 360

Postoje brojne aplikacije za izradu panorama, te većina novih smartphone uređaja danas dolazi sa ponuđenom opcijom izrade 360° fotografija. Mi smo izabrali Panorama 360 (Teliportme), besplatnu aplikaciju dostupnu Android i iOS korisnicima.

Uz korištenje ove aplikacije bit ćete u mogućnosti da jednostavno napravite panoramu koja pokriva 360 stepeni. Sve što je potebno da uradite jeste da mirno držite telefon i pratite crnu kuglicu koja označava putanju vaše panorame. Ova aplikacija predstavlja odličan alat ukoliko su vam potrebne fotografije šireg kadra.

I ova aplikacija ima kreativnu crtu, a dolazi u opcijama dodavanja raznih vremenskih (ne)prilika na vaše panorame. Odlična stvar kod 360 Panorame jeste to da svoje radove možete direktno dijeliti na društvenim mrežama.

Instagram

Najpopularniji web servis za fotografije ne treba posebno predstavljati: Instagram je apsolutni vladar smartphone foto aplikacija i društvena mreža za sebe. Veoma brza i jednostavna aplikacija, često se koristi i u svrhe foto dnevnika, a našla je svoje mjesto i u redakcijama. Činjenica da je besplatna i kompaktibilna sa brojnim uređajima, čini je samo privlačnijom. Slike je moguće podijeliti na  brojnim društvenim mrežama, a odnedavno je Instagram postao bogatiji za još jednu opciju: dikretno slanje fotografija drugim profilima.