Agović: RTRS ne dozvoljava instaliranje opreme za digitalizaciju

Agović: RTRS ne dozvoljava instaliranje opreme za digitalizaciju

Agović: RTRS ne dozvoljava instaliranje opreme za digitalizaciju

Mogućnost gašenja analognog sistema emitovanja za MC Online komentariše Mehmed Agović, savjetnik ministra za komunikaciju i promet. Agović, između ostalog, piše i o razlozima zbog koji dolazi do zastoja u procesu digitalizacije. Njegovu izjavu, u potpunosti prenosimo u nastavku. 

"Već dva mjeseca se nalazimo u svojevrsnoj digitalnoj talačkoj krizi koju producira aktuelna vlast RS preko javnog RTV servisa tog entiteta."

Zamjena analognog digitalnim signalom u radio-difuziji u BiH do 17. juna 2015. u aktuelnim okolnostima je gotovo nemoguća misija. Trenutno je realizacija cijelog projekta u zastoju, a osnovni razlog je potpuno apsurdna politizacija i tog posla bez obzira što on svima donosi samo korist. Uložen je ogroman trud da se deblokira višegodišnji zastoj u pokretanju procesa digitalizacije i konačno je u aprilu ove godine uspješno započela realizacija prve faze Projekta digitalizacije mikrovalnih veza javnih RTV servisa čija je vrijednost nešto manje od sedam miliona KM.

U skladu s predviđenom tenderskim zahtjevima nabavljena je potrebna oprema i već tada postaju opstrukcije realizacije poslova. RTRS ne dozvoljava izvođaču radova koji je odabran na međunarodnom tenderu da instalira nabavljenu opremu na objektima tog javnog servisa i istovremeno odbija njen prijem i skladištenje. U međuvremenu su nastavljeni radovi na digitalizaciji prenosne i emisone mreže na objektima BHRT-a i RTVFBiH i prije dva mjeseca su završeni svi poslovi i sistem je spremani za upotrebu.

S obzirom da se u BiH u skladu s državnom strategijom gradi jedinstven sistem prenosa i emitovanja programa na području cijele države, puštanje u rad digitalne infrastrukture samo za ta dva emitera nije moguće bez završetka dijela posla i na objektima RTRS-a. Nakon toga, u skladu sa zakonom, tri javna RTV servisa stiču uslove da upute RAK-u tehnički usaglašen zahtjev za dozvolu. Po svemu sudeći izgradnja jedinstvenog digitalnog sistema prenosa i emitovanja programa u BiH koji je ravnopravno dostupan za korištenje svim javnim emiterima (za razliku od dosadašnjeg izdijeljenog analognog sistema) glavni je problem opstrukcije cijelog projekta.

Tako se već dva mjeseca nalazimo u svojevrsnoj digitalnoj talačkoj krizi koju producira aktuelna vlast RS preko javnog RTV servisa tog entiteta. RTRS, očigledno, zbog svoje potpune podređenosti vlasti žrtvuje čak i svoju tehnološku osposobljenost za rad u digitalnom vremenu. Zbog svega toga je realno moguće da javne RTV servisi u BiH, kao i drugi emiteri koji koriste teresterijalni signal, polovinom 2015. kada je u Evropi predviđeno isključivanje analogije zatekne „digitalni mrak“.

Upozoravajuća činjenica je da je zbog svih pomemnutih kašnjenja može biti dovedeno u pitanje i dalje finasiranje projekta zbog nemogućnosti investiranja odobrenih sredstava. Od RTRS-a je još jednom zatraženo da do kraja ove sedmice omogući izvođaču radova instalaciju digitalne opreme na njegovim objektima.