Junak tihe većine

Junak tihe većine

Junak tihe većine

Kako su o dočeku Darija Kordića na zagrebačkom aerodromu Pleso izvještavali hrvatski internet mediji. Komentar Melise Skender.
 
Foto: Index.hr
 
“Dario sretno ti bilo na slobodi i neka ti dragi Bog plati to što si nevin ležao u tamnici. Tamnica nije laka ali znam da ti neće biti lako živjeti ni sada kada si se vratio. Dočekali su te oni koji se iskreno raduju tvom povratku i sa njima ćeš biti sretan. Nažalost, moraš shvatiti da će te okruživati i komunističke i druge zvijeri koje će se silno truditi da ti i dalje zagorčavaju život kao što ga zagorčavaju svim domoljubnim Hrvatima. Neka i tebe i nas blagoslovi dragi Bog i dadne nam snage da i dalje ponosno i dostojanstveno idemo naprijed kroz život”, samo je jedan od brojnih internetskih komentara pristaša Darija Kordića, a Bog i Hrvati lajtmotivi su gotovo svakog. 
 
“Ostani u Hrvatskoj, možda postanes svetac”, reagirao je na poplavu sličnih komentara drugi posjetitelj iste web stranice Večernjeg lista, dnevne novine desničarske provenijencije čija se virtualna publika podijelila u tri tabora. One koji vjeruju u mučeništvo nevinog, za ratne zločine optuženog Daria Kordića i slave njegovo puštanje na slobodu. Druge koji se sjećaju, jer teško da su na tu priču mogli naići u hrvatskim medijima, 116 ubijenih civila u Ahmićima. Oni su se tri dana nakon ‘incidenta’ u zračnoj luci Pleso okupili ispred zagrebačke katedrale noseći natpise s imenima žrtava. 
 
Tiha komemoracija za žrtve Ahmića i protest protiv blasfemije koja je izvedena na dočeku Kordića u čemu je biskup Vlado Košić, predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije »Justitia et Pax«, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, vodio glavnu riječ.
 
I treće, koji su zgroženi svečanim dočekom osuđenog ratnog zločinca u Zagrebu i odgovorno tvrde kako ga sigurno nisu dočekivali oni, Zagrepčani.
 
Zagrepčanin je i Zoran Scout Ivančić koji je ipak dočekao Kordića. On i Sabina Šabić iz Sarajevskog ratnog teatra došli su u Zagreb na koncert Carla Bley Trija, a završili u zagrebačkoj zračnoj luci s brojem 116 na transparentima, nevidljivi u euforičnoj gomili dok Scout Kordiću nije viknuo ”Ubojico!” i “Sotono!”. Samo ga je trenutna intervencija policije spasila od linča. 
 
Lupiga, 7/6/2014
 
Ovaj su istup Zorana Scouta Ivančića, samog protiv svih u ime poubijanih ljudi, kao građansku hrabrost prvi prepoznali nezavisni portali poput Lupiga.com. Vodeći hrvatski mediji isprva su ga zabilježili tek kao incident. Večernjakov izvjestitelj u svojem tekstu, o kojem se teško opredijeliti da li je patetičan ili se autor samo sprda, reći će tako da je policija udaljila izgrednika koji je ometao skup. Portal dnevno.hr objavio je s Plesa školski sastavak o junaku koji je bespogovorno odležao u zatvoru 17 godina, i taman kad je trebao okusiti «slobodu za koju se borio» pojavio se «muškarac koji je naprasno prekinuo slavlje uzvanicima» ali ga je «policija brzo uklonila».
 
Dnevno.hr, 6/6/2014
 
«Dva su moguća objašnjenja: ili je Hrvatska retardirala u mračni koncentracijski logor pod terorom klerofašista, osuđenih ratnih zločinaca i njihovih kažnjeničkih bojni i civilnih patrola, ustaša i pristaša, što brutalno proganjaju sve koji drugačije misle – ili je njihov talac», napisao je Boris Dežulović u Slobodnoj Dalmaciji o događaju koji je doček Daria Kordića s margine medijskog interesa lansirao u žižu, gdje se odjednom čuje i drugi glas koji ne želi biti talac tih par stotina ljudi među kojima je bilo i viđenijih lica iz hrvatske političke prošlosti. 
 
Dok se neki pitaju tko tog Ivančića plaća i je li mu Viktor Ivančić kakav rod, a drugi ga žele potapšati po ramenu, Facebook profil registriran na ime Darija Kordića potpuno ignorira događaj. Kako se dostojanstvena skupina u hipu preobratila u ubilačku rulju nije priča koju bi voljeli širiti. No, ona se širila internetom i izazivala reakcije zbog kojih ni vodeći mediji više nisu mogli ignorirati ‘incident’.
 
Spominjanje Zorana Ivančića na Twitteru u danima nakon incidenta na aerodromu Pleso
 
Zoran Scout Ivančić i Sabina Šabić došli su iz Sarajeva u Zagreb na koncert. Dan ranije netko je od prijatelja Ivančiću spomenuo kako je na Plesu organiziran prosvjed protiv svečanog dočeka Daria Kordića.
 
«Zvali smo to jutro neke ljude, neki na putu, neki na bolovanju, ali svi su mislili da će netko ipak doći. Na kraju je ispalo da smo taj 'netko' bili samo Sabina i ja. Kupili smo dva hamera i jedan marker i na brzinu našarali veliki broj '116' na oba. To je broj žrtava masakra u Ahmićima. Na Haškom je sudu, da podsjetim, dokazano da to nije bila vojna operacija, nego dobro organizirana kampanja ubijanja civila”, rekao Ivančić novinaru Novog lista.
 
“Osjećam se kao netko tko je pokazao da hrvatski narod nije fašistički”, stavio je Večernji list njegovu izjavu u naslov intervjua ispod kojeg ima puno agresivnih ‘naci’ komentara i malo koji pomirljivi ton.  
 
Većina se ipak divi hrabrosti pojedinca da se suprotstavi nabrijanoj gomili. Većina se ne smatra fašistima. Većina ne bi Kordiću priredila svečani doček, ali to je većina koja na hrvatskoj političkoj i medijskoj sceni nema nikakvog uporišta, osim par nezavisnih portala i profila na društvenim mrežama.
 
Tiha većina koja sada ima svojeg junaka.