Šta smo spremni žrtvovati u ime klika?

Šta smo spremni žrtvovati u ime klika?

Tragično je preminula hrvatska glumica. Posljedica je to prometne nesreće koja je uzbunila javnost. Svi su portali prenijeli vijest, građani su kao po naredbi sjeli za računala, uzeli u ruke tablete i mobitele, krenula je lavina.

Dijelove teksta prenosimo uz dozvolu uredništva Netokracije

Foto: Netokracija

Korištenje novih medija omogućava nam da, više no ikada ranije, slobodno govorimo, pišemo, snimamo, fotografišemo, komentarišemo svoje sadržaje ali i one tuđe. Komentari su postali neizbježan i veoma bitan dio teksta na internet portalima. “Ranije se na reakciju na neki tekst čekalo danima, al danas sve to možete napraviti gotovo trenutačno – u pola sekunde ćete skenirati tekst na šarenom portalu, pročitati naslov i eventualno podnaslov, letimično pogledati prateću sliku kako biste barem donekle kreirali priču u svojoj glavi (a ne čitati što se doista dogodilo), baciti oko na posljednji komentar i napisati ono što vam prvo padne napamet. A to često bude: Kurva. Glupača. Nije bolje ni zaslužila  navedeno je u tekstu koji je povodom komentara napisanim ispod tekstova o tragičnoj smrti hrvatske glumice Dolores Lambaše, objavljenom  na Netokraciji.

O kulturi komentara na web portalima, danas se vode brojne rasprave i pokušava se naći adekvatan način regulisanja istih, počevši od politike anonimnih komentara, preko komenara koji su mogući samo uz korištenje ličnih profila sa neke od društvenih mreža, pa preko ideje o blokiranju mogućnosti za komentarisanje sadržaja. Povodom slučaja komentara objavljenih o smrti Dolores Lambaše, na svom Facebook page-u oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo. Glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić napisao je:

"Ne objavljujte ili brišite one koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo. Takvih je danas i previše uz vijest da je preminula glumica Dolores Lambaša."

Pozvao se i na Kodeks časti hrvatskih novinara:

15. Posebna se pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima.

Te Publicistička načela Hrvatskog vijeća za medije:

18. Posebna se pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima. Mediji trebaju izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Mediji bi trebali, mediji ne čine. Zašto? Zato što nema pravih posljedica, nema pravih zabrana, nema pravih ograničenja. Postoji samo korist – povećanje onih čarobnih brojki, klikova, interakcija, dijeljenja, lajkova, komentara, gugl plusanja, tvitova, pinova
 
Cijeli tekst možete pročitati na portalu Netokracija pod naslovom: Vrijeme da zabranimo komentare na portalima. Znate zašto.