Pet načina korištenja smartphone-a za novinare

Pet načina korištenja smartphone-a za novinare

Foto: Flickr

Razvojem “pametnih” telefona novinari su dobili mogućnost da efikasno izvještavaju koristeći ništa više od telefona. Upotreba ove tehnologije još uvijek je u začetku, tako da postoje ograničeni resursi o korištenju, kao i nedostatak stručnjaka kojima bismo se mogli obratiti. Čak i oni koji već duže vrijeme koriste smartphone pri izvršavanju zadataka, reći će da je najbolji način da naučite efikasno raditi putem telefona - da sami vježbate.

TC McCarthy, web developer za CUNY Školu novinarstva, proveo je dvije godine radeći za Newsdays kao mobilni reporter. U intervjuu za Poynter, McCarthy daje listu od pet načina na koje novinari mogu efikasno korisiti smartphone pri izvještavanju.

1. Snimanje i spašavanje audio zapisa

Neal Augenstein, reporter WTOP radija u Washingtonu, izvještava isključivo preko iPhone-a i ističe da nikada nije platio niti jednu aplikaciju više od 9 dolara. Obzirom da su njegove potrebe specifične, fokusirao se na jednu aplikaciju (VeriCoder Audio Pro) koja mu omogućava da snimi kvalitetan audio, da uredi prilog i potom ga pošalje uredništvu. I sve koristeći svoj telefon.

2. Snimajte video tokom akcije

Kada je McCarthy krenuo sa mobilnim izvještavanjem za Newsdays, njegov prvi zadatak nije bio samo da snima videa nego i da nauči kako da snima. Naučio je kroz praksu i tako što nije propuštao prilike da snimi zanimljiv video. Čak i nakon što mu je drvo gotovo palo na auto tokom uragana Sandy, on je izašao da dokumentuje događaj. Kada je tokom snimanja palo još jedno drvo, on je i to snimio. Ističe da je staloženo reagiranje i mogućnost neprekidnog efektivnog snimanja samo proizvod prakse snimanja aktivnih događaja.

MarcBlank-Settle, koji je trenirao oko 500 novinara BBC-a o izvještavanju putem telefona za BBC Školu novinarstva, kada govori o dodatnim alatima, ističe da je veoma bitno nabaviti tripod koji možete koristiti za telefon, kako bi vaš video uradak bio što stabilniji. Takođe preporučuje korištenje dodatnog mikrofona koji mnogo može doprinijeti kvalitetu priloga.

3. Diskretno pravljenje fotografija

Iako su fotografije napravljene telefonskim kamerama i dalje mnogo slabijeg kvaliteta od onih profesionalnih, ipak postoje neke očigledne prednosti kod korištenja telefona za fotografisanje. Zajedno sa brzinom prenosa fotografije sa telefona, jedna od prednosti je i mogućnost diskrecije prilikom slikanja. Uz praksu, moguće je, praktično neprimjetno, napraviti fotografiju. Telefon vam mnogo može pomoći da uhvatite momenat koji bi vam, ako biste koristili profesionalnu kameru, zbog brzine ili potencijalne opasnosti, promakao.

4. Izvještavanje uživo

Jedna od najkorisnijih stvari kada su pametni telefoni u pitanju jeste mogućnost direktnog povezivanja sa redakcijom dok ste još uvijek na terenu. Kvalitet materijala koji se prenosi telefonima postaje sve prihvatljiviji jer se većina redakcija slaže s tim da je bolje imati bilo kako snimljen materijal nego nikakav.

5. Poštovanje roka

Aplikacije instalirane na vašem telefonu mogu vam mnogo pomoći pri izvršavanju zadanih rokova za završetak priče. McCarthy ističe da je, tokom zastoja voza, bio u prilici da završi cijelu priču na kojoj je radio koristeći aplikaciju za bilješke i Google Docs na telefonu. U vrijeme dok je stigao kući, priča je bila gotova. No, on navodi kako je njegova sposobnost da funkcioniše tako efikasno samo proizvod prakse. "Da nisam imao veliki broj radnih sati radeći telefonom, nisam siguran da bih uspio", ističe.

 

Kompletan članak "5 ways journalists can use smartphones for reporting" (Genevieve Belmaker) možete pročitati na web portalu Poynter.org.