Test građanske neposlušnosti u novinarstvu

Test građanske neposlušnosti u novinarstvu

Direktor Projekta za izvrsnost u novinarstvu, američke organizacije novinara zabrinutih za pad standarda profesije, navodi tri jednostavna koraka samopreispitivanja za novinare koji se u svom istraživanju nalaze pred dilemom: “Da li je opravdano da prekržim zakon u nastojanju da prikupim informacije?”

U obavljanju svoje misije javnog psa čuvara društvenih vrijednosti, novinari se ponekad nađu u situaciji kada možda moraju odlučiti da li da i sami učine nešto nezakonito, pomognu drugima pri nezakonitim radnjama, ili učine nešto što drugi možda smatraju etičkim prestupom.

Na primjer, da li da jedan reporter preskoči ogradu hemijske fabrike i nezakonito stupi na tuđe zemljište da bi provjerio da li korporacija ispušta u rijeku hemikalije koje zagađuju snabdijevanje vodom? Jesu li opravdane skrivene kamere ili prerušavanje? Ili, da li reporter treba objaviti strogo povjerljivi materijal za koji vlada tvrdi da bi mogao osujetiti obavještajno prikupljanje informacija, kao što je bio slučaj sa tajnim prisluškivanjem mobitela od strane američkih obavještajnih izvora.

Direktor PEJ (Project for Exelence in Journalism), Tom Rosenstiel, kaže da novinari, da bi donijeli ovakvu odluku, postavljaju sebi općenito ista pitanja kao i svako drugi koji se upušta u neki oblik građanske neposlušnosti. Rezultat toga je - test novinarske građanske neposlušnosti. On se sastoji od tri koraka koja predstavljaju pitanja koja novinar mora sebi postaviti:

1) Kakva javna korist može proizaći iz objavljivanja ove informacije?

2) Da li ta potencijalna opšta korist prevazilazi potencijalnu štetu od iznošenja slučaja?

Čak iako ste utvrdili da je to što radite za javno dobro, trebate se zapitati da li je dovoljno ozbiljno, ili vrijedno, da bi opravdalo poduhvat na koji se spremate. Da li će posljedice vaših postupaka nanijeti više štete nego što će vaša priča donijeti koristi? Hoće li vaši postupci na kraju ugroziti slučaj kojim se bavite? Preskakanje ograde je možda vrijedno toga. Isto tako i uništavanje obavještajne mreže. Ali, da li je priča vrijedna nečijeg života?

3) Postoje li drugi načini da se ova priča ispriča, ili da se informacije dobiju bez rizika ovakvog zakonskog ili etičkog prekršaja?

Na primjer, skrivene kamere ili prerušavanje mogu priči dodati dramatičnosti, ali ako se to koristi samo u svrhe dramatičnosti i nije potrebno za priču, da li to vrijedi uraditi? Postoje li drugi izvori koji bi vam mogli kazati to što želite znati? Postoje li dokumenti koji se mogu iskoristiti za istu svrhu?

Najzad, jednom kada odluči da se u to upusti, novinar bi trebao biti spreman da za to plati cijenu. Platiti kaznu za upad na posjed. Provesti noć u zatvoru. To je prije svega element građanske neposlušnosti.

Jedna od vrijednosti ovog testa je to, da ako ste dovoljno promislili o ovome, onda također možete objasniti svoje postupke javnosti. A ako ste promislili ubjedljivo, javnost bi trebala shvatiti.

Izvor – Project for Excellence in Journalism, Journalism.org: http://www.journalism.org/resources/tools/reporting/watchdog