Radio Slobodna Evropa: Konkurs za stipendiju za Regionalno izvještavanje

Radio Slobodna Evropa: Konkurs za stipendiju za Regionalno izvještavanje
02/10/2022

Radio Slobodna Evropa: Konkurs za stipendiju za Regionalno izvještavanje

Stipendija
Balkan
Svrha stipendije je da doprinese profesionalnom razvoju novinara.
 
Foto: Radio Slobodna Evropa
 
Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) raspisuje konkurs za stipendiju za Regionalno izveštavanje za period od januara do augusta 2023.
 
Svrha stipendije, kako se navodi na internet portalu RFE/RL je da doprinese profesionalnom razvoju novinara iz zemalja Istočnog partnerstva Evropske unije i Zapadnog Balkana u cilju podrške slobodi i nezavisnosti medija. Program traje osam mjeseci i to u periodu od 4. januara 2023. do 31. augusta 2023.
 
Pravo na prijavu imaju novinari iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a profesionalno poznavanje engleskog jezika nije obavezno.
 
Dobitnici stipendije radiće iz lokalnih biroa RFE/RL i biće integrisani u svakodnevni rad biroa, gdje će raditi puno radno vrijeme, proizvoditi sadržaj na svim novinarskim platformama i učestvovati u svakodnevnom radu redakcije uz podršku i mentorstvo kolega iz RFE/RL.
 
Program uključuje i posjetu sjedištu RFE/RL u Pragu zbog dodatne profesionalne nadogradnje.
 
Očekuje se da će, kroz ovaj program, stipendisti utvrditi svoje novinarske vještine i znanje, razviti svoju uređivačku procjenu, proširiti svoju profesionalnu mrežu i produbiti svoje razumijevanje uloge nezavisnih medija u zemlji u kojoj rade.
 
Odabrani kandidati primat će u vrijeme trajanja programa mjesečnu naknadu koja je u skladu sa lokalnim platama, kao i plaćeno putovanje i smještaj tokom posjete u Pragu.
 
Smještaj se može osigurati za stipendiste koji se moraju preseliti kako bi radili u lokalnom birou.
 
Rok za podnošenje prijava je 2. oktobar, a sve detalje o Programu i apliciranju možete pronaći ovdje.
 
Rezultati konkursa bit će poznati do 1. novembra 2022.
 
Program je finansiran uz pomoć američkog State Departmenta.
 
Prijaviti se možete na ovom linku.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.