Konkurs za finansijsku podršku za novinarske priče

Konkurs za finansijsku podršku za novinarske priče orijentirane na rješenja
24/05/2020

Konkurs za finansijsku podršku za novinarske priče

Konkurs
Bosnia and Herzegovina

Transitions i Mediacentar objavljuju poziv za dodjelu grantova novinarima koji su zainteresirani za kreiranje i objavljivanje novinarskih priča orijentiranih na rješenja (Solutions Journalism).

Visina granta je 1000 BAM neto. Kako biste napisali što kvalitetniju priču, pored finasijske, tokom cjelokupnog procesa bit će vam na raspolaganju i mentorska podrška.

Za grant mogu konkurisati novinari angažovani u bh. medijima kao i freelanceri iz Bosne i Hercegovine koji moraju priložiti potvrdu medija koji će objaviti njihovu priču. 

Detalji poziva i formular za prijavljivanje nalaze se na ovom linku.

Alat koji će vam pomoći da pripremite priču preveden je i na bosanski jezik i možete mu pristupiti ovdje.

Rok: 24. 05. 2020. 

Kako je koncept novinarstva orijentiranog na rješenja novost na našim prostorima, a da biste na što adekvatniji način odgovorili na ovaj poziv organizovali smo i dva webinara.

Webinar Solutions Journalism – Uvodno predavanje

Ponedjeljak 11. maj od 14:00 do 15:30 sati.

Tokom ovog webinara naučit ćete osnove novinarstva orijentiranog na rješenja (Solutions Journalism): Šta jeste – a šta nije solutions journalism. Kako da znam šta je dobro novinarstvo orijentirano na rješenja? Zašto da ovaj koncept uvedem u svoju praksu? Kako identifikovati potencijal za pripremu priče orijentirane rješenjima i kako pretvoriti “tradicionalnu” novinarsku priču u priču orijentiranu rješenjima?

Zajednički ćemo analizirati nekoliko primjera ovakvih priča sa Balkana i preporučiti korisne izvore. Nakon predavanja, predviđeno je pola sata za vaša pitanja.

Link za prijavu na webinar pronađite ovdje.

Snimak uvodnog predavanja možete pogledati ovdje.

Webinar II Solutions Journalism – Napredno predavanje

Ponedjeljak 18. maj od 14:00 do 15:30 sati.

Na ovom webinaru ćemo vas upoznati sa specifičnostima novinarstva orijentiranog na rješenja. Gdje pronaći priču? Kako strukturisati priču orijentiranu na rješenja? Detaljnije ćemo analizirati primjere dobre prakse koji se odnose na Srbiju i BiH, te razgovarati o tome kako izgleda dobar prijedlog priče orijentirane na rješenja. Ovaj webinar se posebno preporučuje novinarima koji su zainteresirani za kreiranje/objavljivanje priča orijentiranih na rješenja.

Link za prijavu pronađite ovdje ovdje.

Treneri:

Jeremy Druker je izvršni direktor i odgovorni urednik u češkoj organizaciji Transitions koja je novinarstvu orijentiranom na rješenja dala centralno mjesto u svojoj uređivačkoj politici. Vodio je niz radionica o novinartvu orijentiranom na rješenja širom Centralne i Istočne Evrope. Osnivač je i direktor crowdfunding platforme Press Start, koja pruža podršku novinarima u zemljama u kojima je onemogućeno slobodno izvještavanje. Jeremy je član Nazornog odbora Češke nagrade za novinarstvo i saradnik Ashoka-e od 2010. godine.

Lucie Černá u organizaciji Transitions vodi program promocije novinarstva orijentiranog na rješenja u Centralnoj i Istočnoj Evrope i i koordiniše aktivnosti podrške novinarstvu orijentiranog na rješenja u više od deset zemalja. Ovom temom se bavi od 2017. godine, od kada je angažovana i kao trenerica i mentorica, pružajući podršku evropskim novinarima da ovaj koncept uvedu u svoju praksu. U oktobru 2019., Lucie je postala saradnik Solutions Journalism Network LEDE. Prije nego se pridružila organizaciji Transitions, bila je angažovana u organizacijama Ashoka i Greenpeace.

O Solutions Journalism možete pročitati ovdje.