Balkan Watchers: Medijski program za podršku dokumentarnim filmovima i podcastima

Balkan Watchers: Medijski program za podršku dokumentarnim filmovima i podcastima (rdn)
01/03/2024

Balkan Watchers: Medijski program za podršku dokumentarnim filmovima i podcastima

Stipendija
Europe
Balkanski dokumentarni centar putem inicijative Balkan Watchers – Medijski program za dokumentarne filmove i podkaste, poziva sve zainteresirane da se prijave za program podrške istraživačkom i nezavisnom novinarstvu, kroz dokumentarne filmove i podcaste kao alternativne oblike kritičkog izvještavanja.
 
Za učešće u programu mogu se prijaviti novinari i filmski aktivisti koji rade na dokumentarnim filmskim projektima ili podcastima iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Hrvatske, Poljske, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Kipra i Malte (EU) i Jermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije, Ukrajine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Posebno se potiču aplikacije koje su koprodukcije između EU i zemalja koje nisu članice EU.
 
Nakon selekcije, za fazu treninga će biti odabrano 10 filmova i 10 podcasta, a tri filma i tri podcasta će dobiti i finansijsku podršku u iznosu od 25.000 EUR za film i 5.000 EUR za podcast. Svi prijavljeni projekti bi trebali biti u kasnoj fazi razvoja ili proizvodnje.
 
Program je organizovan u tri radna modula:
  • Bukurešt (april 2024.) – tokom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i ljudskih prava One World Romania – posvećen razvoju projekta
  • Online modul (august/septembar 2024.) – posvećen pripremi prezentacije
  • Sofija (oktobar 2024.) – tokom Sofia Documental – predstavljanje i odabir šest finansiranih projekata.

Info sesija o programu biže održana 26.2.2024. u 15h.

Za više informacija i prijavu, posjetite službene stranice organizatora.