Top 7 alata za čitanje vijesti na netu

Top 7 alata za čitanje vijesti na netu

Kako ovladati sve većim brojem sadržaja na webu? Koje alate koristiti za praćenje i organizaciju vijesti koje nas zanimaju?

Zahvaljujući jednostavnosti objavljivanja i velikom broju web sajtova i aplikacija za praćenje vijesti, izbor na ovom polju je svaki dan sve veći. Ovo je, s jedne strane, pozitivno: više sadržaja znači više izbora. No, s druge strane, više sadržaja može otežati nalaženje i praćenje vijesti i tema koje vas najviše zanimaju.

S tim na umu, urednici sajta Mashable su kreirali listu od 7 najpopularniijh alata za praćenje vijesti na webu i pozvali svoje čitatelje da podijele svoja iskustva s njima.


Twitter

Kada se radi o udarnim vijestima, malo je web alata korisnije od Twittera. Od njegovog pokretanja, na ovom su mikroblogging servisu prvi put objavljene brojne udarne vijesti, prije nego što su ih mainstream mediji mogli potvrditi (kao što je npr. smrt Bin Ladena). Da bi se iz ovog bogatog izvora informacija izvukao maksimum, potrebno je znati koje naloge pratiti (poput @BreakingNews, @AP, @Reuters ili @BBCBreaking) i kako ih organizovati na pregledan način - Twitter nudi tzv. liste, koje se mogu kreirati oko određenih tema ili filtrirati putem hashtagova.


The Tweeted Times

Jedan od najpopularnijih servisa za bolju organizaciju vijesti s Twittera je Tweeted Times, koji prikuplja vijesti sa Twitter naloga koje pratite i rangira ih po popularnosti. Također nudi dodatne mogućnosti organizacije prema temama, izvorima i ključnim riječima.


Google Reader

Iako im popularnost opada među onima koji radije prate Twitter, RSS feedovi su još uvijek neophodni za praćenje određenih vrsta sadržaja na webu. Jedan od najkorisnijih alata za pregledno praćenje RSS-a je Google Reader, koji prikuplja i prikazuje najnovije članke objavljene na web sajtovima koje korisnik izabere, a prednost mu je i što je povezan sa ostalim Google servisima i moguće ga je pratiti iz Gmail inboxa. Sličan Google Readeru i popularan među korisnicima je i lijepo dizajnirani Feedly.


Flipboard

Ova aplikacija za iPhone i iPad prikuplja vijesti iz RSS feeda i društvenih mreža i prikazuje ih u elegantnijoj formi magazina. Pored Flipboarda, postoji još nekoliko alata koji obavljaju istu funkciju: Editions, Zite, Google Currents (za iOS i Android), News360 i Flud.

Instapaper i Read It Later

Kada nemate vremena da pročitate tekst na webu, aplikacije poput Instapaper i Read It Later će vam ih jednostavno sačuvati za kasnije. Tekstovi se sinhroniziraju i čuvaju u cloudu, te su poslije dostupni za pristup i čitanje na kompjuteru, telefonu ili elektronskom čitaču.

Agregatori linkova

 

Unatoč napretku automatskih aplikacija, web sajtovi na kojima urednici i korisnici prikupljaju vijesti i objavljuju linkove na njih (poput Google News, Drudge Report, Reddit) još uvijek su popularni i korisni.


LinkedIn Today

Za posljednje vijesti iz profesije, jedan od najkorisnijih alata je LinkedIn Today, agregator vijesti filtriranih po industriji, kojem se može pristupiti putem kompjutera ili mobilnih aplikacija.   

Izvorni članak pod nazivom "7 Top Tools for Reading the News Online" (Lauren Indvik) dostupan je na web sajtu Mashable