Velika Britanija: kraj tužbenog turizma?

Velika Britanija: kraj tužbenog turizma?

Velika Britanija je najavila promjene postojećeg zakona o kleveti, koje bi trebale zaustaviti tzv. tužbeni turizam i pružiti veću zaštitu novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Novi prijedlog zakona o kleveti bi uveo niz promjena, uključujući odrednice koja bi stranim državljanima otežale korištenje britanskog sudskog sistema za podizanje tužbi o kleveti, prenosi Guardian. Prema riječima britanskog ministra pravosuđa, postojeći britanski zakon o kleveti nema potrebnu ravnotežu između slobode govora i prava na informacije, s jedne, i prava na zaštitu privatnosti i ugleda, s druge strane, te je previše naklonjen onima koji žele tužiti medije. Tako se medijske kuće i novinari, prema postojećem zakonu, suočavaju sa rizikom od tužbe svaki put kada se određena informacija objavi na Internetu, bez obzira na broj ponavljanja, što se u praksi manifestira skupim sudskim procesima i stalnom opasnošću od tužbi. Novi prijedlog zakona bi promijenio ovo pravilo, a uz njega bi bio uveden i program dodatne zaštite prava novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Velika Britanija se posljednjih godina, zbog širenja web novinarstva i zakona naklonjenih onima koji tuže medije, pokazala kao najpoželjnija destinacija tzv. tužbenog turizma - prakse izbora sudova širom svijeta koji su prijateljski nastrojeni prema onima koji tuže medije.

Izvor: Guardian, NUNS