SAD: apel za očuvanje novinarstva

SAD: apel za očuvanje novinarstva

Novinarstvo je u opasnosti i američko društvo mora poduzeti mjere za njegovo spašavanje, zaključak je novog izvještaja koji je objavio Columbia Journalism Review.

Izvještaj pod nazivom "Rekonstrukcija američkog novinarstva", naručen od strane Columbia University Journalism School, iznosi zaključak da vlada, neprofitne organizacije, univerziteti i civilno društvo moraju pomoći novinarstvu u vrijeme finansijske krize i opšte krize medija, prenosi AP. Nezavisno izvještavanje i istraživačko novinarstvo koje zajednici pruža provjerene informacije i analize moraju biti očuvani, te autori izvještaja, Len Downie, bivši urednik Washington Posta, i Michael Schudson, profesor na Univerzitetu Columbia, predlažu poreske olakšice za lokalne medije, finansiranje lokalnog izvještavanja od strane donatora i uspostavljanje fondova za medije iz prihoda telekomunikacijskih kompanija i kompanija koje pružaju Internet usluge. Downie i Schudson također smatraju da podaci prikupljeni od strane federalnih i lokalnih vlada moraju biti dostupniji reporterima.

Izvještaj je naišao na burne reakcije u medijskoj zajednici, gdje su prijedlozi o finansijskoj pomoći novinskoj industriji od strane vlada još uvijek kontroverzni, a tumači se i kao priznanje da je kriza medija dublja od problema izazvanih recesijom.

Izvor: AP, Columbia Journalism Review