Knol: Googleov odgovor na Wikipediju

Knol: Googleov odgovor na Wikipediju

Google je u srijedu, 23.7.2008. pokrenuo uslugu Knol, web sajt na kojem korisnici mogu objavljivati autorske članke o različitim temama. Krajnji cilj je poboljšanje rezultata web pretraga, kažu iz Googlea.

Knol se definira kao „jedinica znanja“ (eng. knowledge) i svaka od ovih jedinica će u rezultatima pretrage na Googleu biti tretirana kao posebna web stranica, prenosi CyberJournalist.net.

Mnogi ovaj projekat uspoređuju s Wikipedijom, no Google ističe da je razlika u tome što Knol ne dopušta anonimno kreiranje i modificiranje sadržaja, već naglašava autorstvo. Autori pri kreiranju članaka mogu dopustiti modificiranje od strane drugih korisnika, ali će oni sami imati posljednju riječ o unesenim promjenama. Postignut je i dogovor sa magazinom New Yorker, te se njihovi crteži mogu koristiti u kreiranju knolova.

Pokretanje ove usluge izazvalo je debate među novinarima i blogerima, koji smatraju da bi mogućnost zaobilaženja urednika i činjenica da autori zarađuju od reklama koje prate njihove knolove mogla štetiti medijskoj industriji.

Izvor: CyberJournalist, Guardian