Betina fotografija godine

Betina fotografija godine

U Beogradu će 10. juna biti uručene nagrade konkursa „Betina fotografija godine", kada će biti otvorena i izložba odabranih fotografija iz sedam zemalja regiona. Fotografija „Sanader, čiji je autor Vjekoslav Skledar, fotoreporter zagrebačkog Jutarnjeg lista dobila je prvu nagradu, dok je drugu nagradu žiri dodijelio Marku Đurici, fotografu Blica i Rojtersa, iz Beograda. Treća nagrada bit će uručena Maji Zlatevskoj, koja radi za skopski Dnevnik. Prve tri nagrade su novčane i iznose 1.000, 750 i 500 eura.

Ove godine dodijeljeno je i pet specijalnih nagrada, a dobitnici su Goran Sivački (Blic, Beograd), Tino Jurić (Večernji list, Zagreb), Anđelko Vasiljević (Politika, Beograd), Vladimir Gogić (Agencija Beta) i Luka Zeković (Vijesti, Podgorica).

Maja Zlatevska je dobitnica i novouspostavljene nagrade-skulpture Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) za fotografa koji se najuspešnije bavio ljudskim pravima u regionu jugoistočne Evrope. Također trećenagrađenom da Marku Đurici (Blic/Rojters) bit će dodijeljena i specijalna povelja iz oblasti ljudskih prava.

Ove godine uspostavljena je i nagrada za najduhovitiju fotografiju, koju je dobio Jaroslav Pap (Dnevnik, Novi Sad), a nagradu za mlade fotoreportere Francuskog kulturnog centra dobio je Danilo Peternek (Tanjug, Beograd).

Nagrade će dobitnicima biti uručene u Galeriji New Moment u Beogradu, 10. juna u 18 sati.

Izvor: B92

Fotografija: BETA