Afganistan: zabranjeno izvještavanje o nasilju tokom izbora

Afganistan: zabranjeno izvještavanje o nasilju tokom izbora

Afganistanska vlada je od domaćih i stranih medija zatražila da ne izvještavaju o nasilnim incidentima tokom izbora, bojeći se da će takve vijesti obeshrabriti glasače.

Kako prenosi Guardian, afganistanska vlada je poslala zahtjeve domaćim i stranim medijskim agencijama u kojima se traži zaobilaženje izvještavanja o nasilnim incidentima koji se očekuju tokom glasanja na današnjim predsjedničkim izborima. Uputstvo poslano stranim medijima formulisano je kao zahtjev, no udruženje novinara iz Afganistana tvrdi da je lokalna verzija oštrija i jasno zabranjuje prisustvo novinara na mjestima incidenata.

Svjetske medijske organizacije su osudile zabranu i zatražile njeno ukidanje, nazvavši kontradiktornim sprovođenje demokratske procedure glasanja pod nedemokratskim zabranama izvještavanja, a neke strane organizacije, poput britanskog BBC-ja, su objavile da neće poštovati ove uredbe i da će izvještavanje o afganistanskim predsjedničkim izborima, drugim od pada Talibana 2001., nastaviti po planu.

Izvor: Media Channel, Guardian