Prvi Regionalni dani novinarstva u Sarajevu

Prvi Regionalni dani novinarstva u Sarajevu

Prvi Regionalni dani novinarstva u Sarajevu

Foto: Mediacentar

U Sarajevu prošle sedmice održani su prvi Regionalni dani novinarstva, u organizaciji Civil Rights Defenders-a. Događaju su prisustvovali brojni novinari, urednici i predstavnici nevladinih organizacija i donatora iz Jugoistočne Evrope i šire, uključujući Srbiju, BiH, Tursku, Albaniju i Makedoniju. Tokom dva dana razgovaralo se o problemima s kojima se novinari i medijski sektor u ovom dijelu Evrope susreću. Skup je otvoren na dan godišnjice ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i nekoliko dana nakon napada na redakciju portala Radio Sarajevo.

Predsjednica Upravnog odbora CRD-a, Benedicte Berner, je otvorila skup podsjetivši na opresiju novinara širom Evrope i razvoj mehanizama u kojima se kombiniraju politički i ekonomski pristici na medije kako bi se ugušile medijske slobode. Napomenula je kako se krajem osamdesetih i padom Sovjetskog saveza vjerovalo da će zakon i slobodni izbori biti centrali dio demokratije u Evropi. Ono što danas vidimo jeste da se zakon i izbori koriste kao instrumenti protiv demokratije i zbog ovog medijima je teško da djeluju kao psi čuvari naročito u sredinama u kojima je teško pronaći održive poslovne modele za medije, rekla je Berner.

Turska novinarka Beril Eski je podsjetila da su brojni novinari u njenoj zemlji zatvoreni.

U Turskoj je veoma lako uhapsiti i zatvoriti novinare. Ako pišete priču koja smeta vlastima, veoma lako će vas uhapsiti. Hapšenje i zatvaranje novinara u Turskoj je postalo normalno, iako u javnosti postoji protivljenje tome. .. Svi su se navikli, čak i svjetska javnost. Najveći problem jesto što to više nije kriza. Opresija je postala normalna stvar, rekla je Eski. Dodala je da u Turskoj 99 posto medija kontroliše vlada i da se medijske slobode pored hapšenja novinara sputavaju tako što vlasti uskraćuju novinarima informacije i što protiv njih podižu tužbe za klevetu.

O ugroženim medijskim slobodama u Mađarskoj pod vodstvom mađarskog premijera Victora Orbana govorio je Bernard Rorke iz Evropskog centra za romska prava, a Mirna Buljubašić iz Birn-a je pričala o problemima s kojima se novinari u BiH suočavaju.

Tematske sesije i radionice su uključivale rasprave i praktične vježbe o autocenzuri, govoru mržnje, dezinformacijama, data novinarstvu, organiziranju novinara u sindikate i udruženja i o izazovima istraživačkog novinarstva.

Posebna pažnja je posvećena sve većoj koncentraciji medijskog vlasništva u regiji koja ograničava medijski pluralizam i medijske slobode. Na konferenciji je istaknuto da Bosna i Hercegovina još uvijek nema uređen legislativni okvir koji bi ograničio koncentraciju medijskog vlasništva i uredio njegovu transparentnost, te da je finansiranje medija u ovoj zemlji i dalje arbitrarno i netransparentno što omogućava političke i finansijske pritiske na medije.

Konferenciju su zatvorile programska savjetnica CRD-a za BiH, Ena Bavčić, i Jasna Jelišić, šefica grupe za Zapadni Balkan i divizije za strateške komunikacije pri Evropskoj službi za spoljne poslove. Jelišić je podsjetila da zemlje u regiji koje još nisu članice Evropske unije ne mogu pristupiti ukoliko se ne poštuju medijske slobode.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.