Komitet za zaštitu novinara

Organizacija

Komitet za zaštitu novinara

The Committee to Protect Journalists - CPJ je nezavisna, neprofitna organizacija posvećena promovisanju slobode medija kroz rad na zaštiti bezbednosti novinara.

Kako stoji na stranici CPJ-a www.cpj.org, ova organizacija objavljuje informacije o slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara i deluje u ime zatvorenih novinara ili onih kojima se preti. Upozorava novinare i medije o pretnjama po slobodu štampe, organizuje javne proteste i deluje diplomatskim kanalima na zaštiti bezbednosti novinara.

Na sajtu CPJ-a objavljuju se vesti iz celog sveta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, članci i specijalni izveštaji, kao i opsežna godišnja analiza medijskih sloboda širom sveta pd nazivom ‘Attacks on the Press’ (‘Napadi na novinare’).

Informacije se prikupljaju zahvaljujući mreži koordinatora CPJ-a širom sveta koji provode istraživanja na terenu i dokumentuju na stotine napada na novinare godišnje. Kako stoji na sajtu CPJ-a, svaki slučaj se potvrđuje iz više od jednog izvora, utvrđuje se da su žrtve zaista novinari ili mediji, te da je verovatni motiv zastrašivanje.

Dokumentuju se sledeći slučajevi: otmice, napadi, cenzura, proterivanje, uznemiravanje, zatvaranje, ubistva, pravni postupci, slučajevi nestanka, i pretnje.  

Novinari mogu kontaktirati CPJ u hitnim slučajevima kada im je ugrožena bezbednost, kada CPJ odmah interveniše obaveštavajući medije, vlasti i organizacije za zaštitu ljudskih prava. CPJ takođe savetuje novinare na opasnim zadacima kako da se zaštite.