Film o odgovornosti novinara ratnih huškača

Film

Film o odgovornosti novinara ratnih huškača

Dokumentarni film pod nazivom “Godine koje su pojeli lavovi” autora Bore Kontića i kuće Produkcija iz Sarajeva je priča o novinarskoj profesiji u vremenu rata.

Od juna 2009. autor je sa kamerom počeo pratiti sudbinu najavljene krivične prijave Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tužilaštvu za ratne zločine Srbije protiv NN lica – novinara odgovornih za ratnohuškačku propagandu. Radi se o prvom konkretnom pokušaju da se javno postavi pitanje o odgovornosti novinara ratnih huškača. Istovremeno, od juna 2009. do maja 2010. autor je u cijeloj regiji obilazio ljude koji su na bilo koji način bili uključeni u ratnu propagandu tražeći odgovor na pitanja „Gdje su danas i šta rade ratni novinari propagandisti“ odnosno „Da li ovo pitanje više išta znači u ovim sredinama“?

Projekcija filma “Godine koje su pojele lavovi” je zakazana za 24.07. u sklopu takmičarskog dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala i to će istovremeno biti i prvo javno prikazivanje ovog upravo završenog dokumentarnog filma.

Pogledajte trailer filma:

EKIPA FILMA:

Boro Kontić, autor
Aldin Arnautović, producent
Elvira Jahić, izvršna producentica
Jasmin Hrnjica, istraživanje i tehnička podrška
Ensar Džubur, a/v montaža i postprodukcija
Vladimir Podany, muzika
Edin Busuladžić, kamera
Samir Šarenkapa, kamera
Faris Dobrača, kamera
Slaven Kontić, fotografije

Film je produciran uz pomoć Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini.