Domovina.net: Dokumentovanje ratova u bivšoj Jugoslaviji

Web Sajt

Domovina.net: Dokumentovanje ratova u bivšoj Jugoslaviji

Bogata i konstantno ažurirana arhiva sajta Domovina.net nudi video i audio snimke, medijske preglede, izvještaje i brojne druge dokumente koji svjedoče o ratnim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji. Pored arhive, na sajtu su dostupni i live prenosi suđenja iz haških sudnica, ali i pregled aktuelnih dešavanja u zemljama bivše Jugoslavije.

Domovina.net, sajt koji se prvi put pojavio na netu već u maju 1995. godine, dokumentuje ratna dešavanja u zemljama bivše Jugoslavije iz devedesetih godina, ali i period nakon njih. Brojni dokumenti, audio i video fajlovi iz perioda 1990. -2007. dostupni su arhivi ovog sajta, a uključuju izvještaje Ujedinjenih nacija, rezolucije Savjeta bezbjednosti, medijski pregled dešavanja kao i pregled procesa pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu (MKSJ). U arhivi su, između ostalog, dostupni i audio i video fajovi koje je proizvelo Haško tužilaštvo i Outreach Program MKSJ-a, kao i informacije o dokumentarcima "Sense" novinske agencije, program "Haški Dnevnici" Internews-a (1997-1998), te radio šou Radio Slobodne Evrope "Haaška Hronika" (1999-2001). Dokumenti pohranjeni u arhivi dostupni su na svojim izvornim jezicima (engleski, b/h/s, francuski, holandski...).

Novinari koji posjete Domovina.net mogu pratiti i direktan prenos suđenja iz haških sudnica, ali i najnovije vijesti iz regiona.

Domovina.net dio svog sajta posvetio je Srebrenici; na ovim stranicama, posjetioci mogu pronaći informacije o istoriji Srebrenice ali i o istrazi srebreničkog masakra, izvještaje, informacije o objavljenim knjigama o Srebrenici, audio i video snimke i medijske izvještaje iz Srebrenice za vrijeme rata, intervjue, kao i suđenja pred MKSJ.

Sajt vodi i ažurira tim voluntera iz čitavog svijeta, a pokrenuo ga je Holanđanin Frank Tiggelaar.