Priručnik za data novinarstvo

Priručnik za data novinarstvo

Priručnik za data novinarstvo

Jonathan Gray, Liliana Bounegru, Lucy Chambers (ur.)
Izdavač: 
EJC
2014

Mediacentar Sarajevo je objavio bhs verziju Priručnika za data novinarstvo Europskog centra za novinarstvo (EJC). Namijenjen svima onima koje zanima data novinarstvo - novinarima, dizajnerima i onima koji se bave informacionim tehnologijama i žele se uključiti u rad data redakcija radom na vizualizacijama ili "kopanju" podataka, priručnik je dostupan besplatno na našem web sajtu.

Priručnik "Data Journalism Handbook" je nastao kao međunarodni, kolaborativni projekt u kojem su učestvovale na desetine proponenata ovih novinarskih metoda i najbolji praktičari na tom polju. 
 
Prema riječima urednika, ona nudi “zbirku saveta i tehnika vodećih novinara, profesora, programera i analitičara podataka” i pomoći će čitaocu da nauči “kako podaci mogu biti ili izvor za novinarstvo ili alat kojim se pripovijeda – ili oboje”. 
 
Publikacija je inicijativa Evropskog centra za novinarstvo (European Journalism Centre) i Open Knowledge Foundation. Štampano izdanje je objavio O'Reilly Media, na čijem se sajtu može i kupiti, dok je knjiga besplatno je dostupna u elektronskom formatu pod Creative Commons Attribution-Share Alike licencom. Priručnik je projekat u razvoju i vremenom se nadograđuje novim sadržajima, a za informacije o tome šta je novo u knjizi možete se registrovati na sajtu.
 
Bhs. verzija priručnika, u prevodu Lele Kadrić, dostupna je ovdje