Govor mržnje u bh javnom prostoru

Govor mržnje u bh javnom prostoru

2010

Pred vama se nalazi 5 novih tekstova prominentnih autora i autorica koji tematiziraju različite aspekte govora mržnje u BH javnom prostoru: od strategija korišćenja nacionalnih sentimenata u posljednoj predizbornoj kampanji SNSD-a i odjeka iste u ‘drugom entitetu’; načina na koji mediji stvaraju sliku ‘majke ubice’, verbalno je kamenujući; potencijalima i tačkama otpora govoru mržnje koji se (ipak) mogu naći na regionalnoj medijskoj sceni; do toga kako uopšte rastumačiti i ‘uhvatiti’ pojam govora mržnje u domaćim medijima, u kontekstualno razumljivim  okvirima.

Čemu više priča o govoru mržnje? O nečemu što je zaista svakodnevnica našeg javnog govora i prostora, na koju se gotovo nikako ne može uticati?

Ni autori tekstova koji su pred vama, ni uredništvo našeg web portala, ne dijele zabludu da se analizama ili objavljivanjem tekstova može iskorijeniti nešto što se vrlo brižljivo njeguje i gaji godinama. No, ostaje mogućnost stalnog podsjećanja javnosti (kakva god i šta god ona bila) da je govor mržnje tu. Da i dalje predstavlja nevidljivu, ali ubitačnu strategiju održavanja podjela, manipulacija, isključivanja. Da ima nesumnjivo veliku ulogu u činjenju javnog života u BiH gotovo nepodnošljivim i beskrajno mučnim.  

Svaki od ovih tekstova ima za cilj upravo demistifikaciju govora mržnje, njegovo razgolićivanje, ne bi li nam i dalje tinjalo negdje u svijesti da ćemo kad tad morati da nadjemo načina da se sa ovim problemom suočimo, te da se konačno postavi pitanje odgovornosti za ono što se izgovori u javnosti.

Serijal o govoru mržnje u bh javnom prostoru čine sljedeći tekstovi:

1. Ivana Dračo, "Demonske majke"

2. Kemal Kurspahić, "Kako političke vođe doprinose obnovi jezika mržnje?"

3. Danijela Majstorović, "Alternative govoru mržnje u postjugoslovenskim medijima"

4. Svjetlana Nedimović, “Govor nasilja i društveno isključivanje"

5. Mehmed Halilović, "Demistificiranje jezika '60 minuta'"

Zahvaljujemo se saradnicima iz organizacije Civil Rights Defenders koji su podržali objavljivanje ovih tekstova.