Umjetnost u javnom prostoru, primjeri iz historije eksperimentalnog filma i videa, i novi mediji

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo, u saradnji sa Mediacentrom, organizira program prezentacija, uz projekcije, na teme

UMJETNOST U JAVNOM PROSTORU, PRIMJERI IZ HISTORIJE EKSPERIMENTANOG FILMA I VIDEA, I NOVI MEDIJI - WEB/TV.
Daniel Baumann i Reinhard Storz, kustosi iz Svicarske i selektori programa predstaviće, tokom tri večeri, umjetnički projekat Nortangente-Kunsttangente realiziran u javnom prostoru u Bazelu ; filmove iz '50-tih i '60-tih godina prošlog vijeka, američkih avantgardnih autora Keneth Angera i Paul Sharitsa; kultni film iz 70-ih švicarsko-američkog režisera Roberta Franka "Blues pušioničara" o rock 'n' roll grupi Rolling Stones; novi projekat – 56kTV kanal, u kome učestvuje 14 umjetnika iz 7 zemalja.   
Prezentacije će biti održane 24, 25. i 26. marta 2005. u Mediacentru (Kolodvorska 3), sa početkom u 19:00 sati.
Daniel Baumann kustos je Adolf Wolfli Fondacije (Muzej umjetnosti u Bernu) i Nortangente-Kunsttangente, umjetničkog projekta u javnom prostoru u Bazelu. Slobodni je kustos i umjetnički kritičar. Živi u Bazelu, Švicarska.Reinhard Storz, historičar umjetnosti, predaje Istoriju umjetnosti i medija na Hochschule fur Gestaltung und Kunst, Bazel (Univerzitet za umjetnost i dizajn, Bazel). Urednik je xcult-a (www.xcult.org), net foruma za kulturu. Živi u Bazelu, Švicarska.
Ovu akciju podržao je švicarski program za kulturu Pro Helvetia.