Smijeh slobode: 25 godina rada Ferala

U prostorijama Mediacentra Sarajevo 28.05. 2015. održana je promocija drugog izdanja knjige Borisa Pavelića "Smijeh slobode - Uvod u Feral Tribune". 

Pored Pavelića, promociji su prisustvovali Viktor Ivančić, Predrag Lucić, Boris Dežulović, Mile Stojić, kao i Hasija Borić.

"Smijeh slobode je kronološka priča o nastanku i trajanju Ferala od oktobra 1983. do juna 2008. kada se ugasio Feral Tribune. To je zapravo dvadeset i pet godina jednog novinarstva koje na našim prostorima pa i šire nije viđeno ranije a i poslije toga nažalost. To je nadramatičnijih dvadeset i pet godina u povijesti ovih prostora poslije Drugog svjetskog rata, koje je samo po sebi zanimljivo, dramatično, i nažalost krvavo. A kada u takvom razdoblju imate novine poput Ferala, onda nema boljeg povoda da se o tome ispriča priča", istakao je o knjizi autor Boris Pavelić. 
 
Feral Tribune je od 1983. pa sve do 1993. godine izlazio kao satirični podlistak nedjeljne Dalmacije, da bi u junu 1993. godine izašao prvi broj samostalnog dvotjednika koji je u decembru 93. postao tjednik i tako izlazio do kraja svog postojanja.
 
"Naravno, najvažnije je to razdoblje u kojem je Feral bio samostalna novina i koji se sastojao od dva dijela, satiričnog dijela, i ozbiljnog političkog dijela u kojem je objavljivao reportaže, vijesti. Feral je posebna novina po mnogo stvari, a najprije po jednoj kultnoj, razornoj, sjajnoj i duhovitoj inteligentnoj satiri kojom je nacionalizam udarao u najosjetljivija mjesta, najprije u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, pa čak ako je trebalo i u BiH. Druga stvar je ozbiljno političko novinarstvo u kojem je Feral također bio najbolji od najboljih", navodi Pavelić. 
 
 
 
O knjizi koja sa svojih 750 stranica trenutno doživljava drugo izdanje, Viktor Ivančić ističe: "Ja nisam neko ko je u poziciji da objektivno sudi o toj knjizi, ali sam zaista zahvalan Borisu na njegovom radu i mogu reći da sam dirnut trudom koji je uložen u ovu knjigu. Feral je uvijek izazivao kontraverze, i vjerovatno će se vrlo brzo pojaviti neke knjige kao odgovori na ovu knjigu." Takođe, Ivančić je istakao kako je knjigu doživio više kao knjigu o Hrvatskoj nego o Feralu. 
 
Feral Tribune je izlazio do 2008. godine i u tim je godinama, kako je tokom promocije istakao Predrag Lucić, bio sugovornik ljudima: "Feralovo nasljeđe nije prisutno samo u medijima, nije ono toliko rašireno, niti je to bitno. Ono što je bitno jeste da se ta neka vatra koja je došla odnekud i prošla preko nas, ide dalje."
 
Boris Dežulović naveo je kako je Feral ustvari počeo kao bend iz garaže: "A onda se najednom sve otelo kontroli i Feral je nadrastao sam sebe i postao jedan pokret otpora. Što se nas novinara tiče, Feral je bio životno i profesionalno odrastanje, pokret otpora svim ratnim, režimskim, totalitarnim i nacionalističkim divljaštvima."
 
Fotografije sa promocije knjige možete pogledati u nastavku.

Promocija knjige je organizovana u sklopu programa koji već četvrtu sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.