Seminar u Sarajevu: Izvještavanje o suđenjima za ratne zločine na Balkanu

Izvještavanje o slučajevima suđenja za ratne zločine koji se prebacuju iz Haškog tribunala na lokalne sudove- Raspisan je konkurs za novinare iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine za učešće u dvodnevnoj radionici o medijskom izvještavanju sa suđenja za slučajeve ratnih zločina koji se prebacuju iz Haškog tribunala na lokalne sudove u tim zemljama. Radionica će se održati 14. i 15. aprila 2005 u Sarajevu.
Regionalni i međunarodni stručnjaci će voditi sesije obuke koje će obuhvatati širok dijapazon tema povezanih sa suđenjima, s ciljem pomoći novinarima da poboljšaju  izvještavanje iz sudnica.   
Aplikanti bi trebali solidno vladati engleskim jezikom, ali će se sama konferencija održavati i na engleskom i na srpskom/hrvatskom/bosanskom jeziku (obezbjeđen je prevod).
Smještaj i ishrana za učesnike će biti plaćeni, a troškovi putovanja nadoknađeni.
Organizator seminara je Transitions Online (www.tol.org), neprofitna organizacija za razvoj medija i online informativnih magazina, a finansira ga United States Institute of Peace (USIP).
Seminar će se održati u Mediacentru Sarajevo (www.media.ba).
Tokom šest mjeseci nakon seminara, od učesnika će se očekivati da urade priču na temu u vezi sa sudskim procesima za ratne zločine u regionu. Ove priče će biti objavljene na web sajtu TOL-a – koju mjesečno čita i do 200.000 posjetilaca – a autori će za to dobiti novčanu nadoknadu.
Pozivaju se reporteri i urednici zaposleni u informativnim medijima da se prijave. Ako se iz istog medija prijave jedan urednik i jedan reporter, mogu biti zamoljeni da formiraju učesnički tim. Poželjno je da se prijave zajedno.
Da biste se prijavili, pošaljite kratko pismo interesa (sa nekoliko primjera svojih objavljenih priloga o slučajevima ratnih zločina, ukoliko ih imate) i svoju biografiju na adresu: training@tol.org (molimo, kao subject / predmet e-mail poruke navedite “War Crimes” / “Ratni zločini”).
Krajnji rok za prijave: 15. mart 2005.