'Ratni zločini i mediji: Mogućnost uspostave povjerenja.'

Izvještavanje o ratnim zločinima u zemljama u regionu bila je glavna tema okruglog stola koji je održan 18.-19. maja u Mediacentru u organizaciji Transitions Online-a. Osamnaest predstavnika nevladinih organizacija i medija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore bili su učesnici okruglog stola.

Izazovi u procesima suđenja za ratne zločine, kršenje ljudskih prava bile su samo neke od tema ovog skupa.

Na okruglom stolu najviše se raspravljalo o izvještavanju o ratnim zločinima, manipulacijama brojem žrtava te okolnostima stradanja kao i suradnji institucija sistema, civilnog društva i medija na ponovnoj uspostavi povjerenja. Nesistematično obrađivanje pomenutih tema, neinformiranost, neupućenost te nestručnost novinara jedan je od najvećih problema koji se javljaju u izvještavanju o ratnim zločinima zaključeno je na skupu.
Posebna pažnja skupa posvećena je formiranju Komisije za istinu i pomirenje, njenoj strukturi te načinu funkcioniranja.
Uvodničari Okruglog stola bili su:Dejan Anastasijević, “Vreme”-Beograd; Boris Vlašić, “Jutarnji list-Zagreb”; Drago Pilsel, “Novi list”-Rijeka, Nidžara Ahmetašević, Justice Report-“Balkanska istraživačka mreža”-Sarajevo; Sabina Čehajić, “University of Sussex”-Brighton, Zoran Pajić, “Kings College London”, Nevena Ršumović, www.netnovinar.org, Mediacentar Sarajevo.
Ovo je drugi po redu okrugli sto koji organizira Transitions Online (www.tol.cz Internet magazin za područje 28 bivših komunističkih zemalja jugoistočne Evrope) u ovoj godini. Treći skup održat će se 28.-29. septembra u Mediacentru Sarajevo.
Projekt je realiziran uz pomoć  Fondacije Charles Stewart Mott, Švedske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (Sida) i Instituta za mir Sjedinjenih Država (USIP).
Domaćin projekta je NetNovinar–Centar za medijsku edukaciju i istraživačko novinarstvo (Mediacentra Sarajevo i Centra za istraživačko novinarstvo Zagreb).