Održana završna konferencija o jačanju medijske pismenosti mladih u BiH

Završna konferencija Jačanje medijske pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini održana je juče u Sarajevu u okviru istoimenog projekta kojeg je finansirala Evropska unija. Okupljeni učesnici su kroz panel diskusiju još jednom naglasili važnost jačanja medijske pismenosti i ispričali svoja iskustva s radionica, koje su se pod motom „Nije sve što piše istina“, održale u okviru ovog projekta.
 
Srednjoškolke i srednjoškolci su se u sklopu radionica takmičili u analizi medijske i informacijske pismenosti mladih u digitalnom dobu, a tri tima čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji su predstavljeni na jučerašnjoj konferenciji. Tim iz Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda je osvojio treće mjesto, tim iz Školskog centra „fra Martin Grgić„ iz Orašja je osvojio drugo mjesto, a prvo mjesto osvojio je tim Srednje strukovne škole Tomislavgrad. 
 
Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, čestitao je timovima i uručio im certifikate i nagrade.
 
 
„Dezinformacije nisu nepoznanica, one su u historiji čovječanstva uvijek bile prisutne ali ono što je promijenilo kompletno okruženje je tehnološki napredak. Među vijestima koje čitamo je značajan broj upravo lažnih vijesti i dezinformacija i zato govorimo da je dobro da se od najranijeg doba uči razlikovanju pogrešnih od ispravnih informacija i vijesti. Napomenut ću i da je u značajnom broju zemalja članica Evropske unije medijska pismenost integrisana u nastavne planove i programe, tako da su ministarstva obrazovanja i škole oni koje rade na tome. Ovo nažalost još nije slučaj u BiH, ali svakako radimo na tome kao Evropska unija i nastavit ćemo pružati podršku i u tom dijelu“, istakao je Sattler.
 
 
Blaž Perić, predstavnik tima Srednje strukovne škole Tomislavgrad, kazao je kako je projekt Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH bio jedan od najzanimljivijih projekata u kojima je učestvovao.
 
„Ovo ne radimo u školi, a moje mišljenje je da bismo trebali. Mladi ne znaju toliko o tome a voljni su i žele to naučiti jer kako vrijeme odmiče sve je više tih lažnih vijesti i dezinformacija na internetu i postaje sve teže da mi sami saznamo je li to istina ili laž i od velike su nam pomoći bile ove radionice“, poručio je Perić koji se zahvalio organizatorima ali i svom timu na izradi prezentacije koja je proglašena najboljom.
 
Maida Muminović, predstavnica Mediacentra iz Sarajeva, objasnila je da je svrha takmičenja bila ohrabriti mlade da istraže pojave u medijima i to uz pomoć metoda i alata koje su naučili koristiti na radionicama i u radu s edukatorima, te kako bi svoja istraživanja predstavili široj javnosti.
 
 
Njihove analize je ocjenjivao žiri čiji su članovi bili Vanja Stokić (eTrafika.ba), Emir Zulejhić (Raskrinkavanje.ba) i Vuk Vučetić, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Oni su aktivno učestvovali u projektu a kroz rad s mladima uočili su da su mladi svjesni da je medijsko okruženje prepuno lažnih informacija ali da ih ne znaju prepoznati. 
 
Važan dio projekta su bili influenseri, koji su na radionicama govorili o utjecaju lažnih informacija i odgovornosti koju nose pojedinci koji imaju veliki broj pratilaca, ali i svi oni koji komuniciraju i šire lažne informacije. 
 
„Nekome je dovoljno šest sekundi da izmisli laž o vama, a koliko je vama potrebno da dokažete da to nije istina? Susrela sam se s tim, a i s krađom identiteta. Bez obzira na to, ja sam odabrala da se bavim ovim, a ne ljudi koji o meni pišu. Sve to ovaj posao nosi, ali se vi nikada potpuno ne naviknete na ružne i zlobne komentare. Nemojte biti na toj strani interneta. Niko nije imun na to“, poručila je influenserka Iman Karović koja je učestvovala na nekoliko radionica u okviru projekta.
 
 
Mladi ne žele biti pasivni konzumenti medija, oni imaju potrebu da budu aktivni na društvenim medijima i da kreiraju sadržaje, ali moraju znati da je njihov angažman u jačanju medijske pismenosti vrlo važan.
 
„Svi ovih dana govore o medijskoj pismenosti i nijedan napor nije suvišan. Mladi su velika snaga koja će vremenom dati oslonac u borbi protiv dezinformacija i lažnih informacija“, zaključila je Samra Lučkin, direktorica BORAM agencije iz Sarajeva.
 
U proteklih osam mjeseci ove radionice su održane u 10 gradova širom BiH i na njima je edukovano 100 srednjoškolaca i srednjoškolki koji su kroz teorijski i praktični rad naučili da razlikuju lažne od istinitih informacija, da prepoznaju kredibilne izvore informacija kao i da analiziraju medijske sadržaje koje svakodnevno čitaju. Pored radionica, provedena je i kampanja koja je također komunicirala prema mladima, proizvedeni su edukativni tutorijali, koji su distribuisani školama i nevladinim organizacijama i koji će poslužiti kao vrijedan materijal koji će se moći koristiti za edukaciju mladih o medijskoj pismenosti i nakon završetka projekta.
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.