Point 4.0: održana sesija o sigurnosti i privatnosti na internetu

U sklopu Point konferencije a u saradnji sa Mediacentrom Sarajevo i Frontline Clubom iz Londona, 22.05. u Art kinu Kriterion održana je sesija o sigurnosti i privatnosti na internetu. 

Na panelu na kojem se razgovaralo o masovnom nadzoru koje vlade sprovode nad komunikacijama svojih građana, učestvovali su Alex Krasodomski Jones (Demos), Rita Zágoni (Hungarian Civil Liberties Union) i Filip Stojanovski (Metamorphosis), a moderator sesije bio je Tin Geber (the engine room). 

Tokom sesije učesnici su predstavili slučajeve kršenja privatnosti građana u svojim zemljama, od masovnog nadzora u Velikoj Britaniji koje je otkrio Edward Snowden, pa do slučaja masovnog prisluškivanja nedavno otkrivenog u Makedoniji. Dio razgovora kao i ukupne atmosfere sa panela možete pogledati u videu ispod. 

"Mislim da se polako podiže svijest o tome da dosta podataka koje mi dijelimo nije sigurno, da ih prikuplja ili vlada ili privatne kompanije koje će koristiti te podatke u neke svrhe. Nekada je ta svrha veoma jasna, kao u slučaju, recimo reklamiranja, međutim ponekad i nije baš tako jasna, kao u slučaju masovnog nadzora. Postavlja se jedno veliko pitanje: "Zašto vlade prikupljaju naše podatke?", istakao je Alex Krasodomski.

Filip Stojanovski istakao je kako je privatnost jedno od osnovnih ljudskih prava koje se bazira na konceptu dostojanstva i kao takvo prisutno je svuda. Sa ovim se složila i Rita Zagoni koja je istakla kako postoje ustavna prava za zaštitu podataka. Kompletan snimak panel sesije dostupan je na YouTube kanalu Point konferencije. 

Nakon panela, prisutni su imali priliku da pogledaju film "The Internet's Own Boy", koji prati priču programerskog gurua i aktiviste Aarona Swartza.

Point konferencija se održava već četvrti put a posvećena je političkoj odgovornosti i novim tehnologijama. 

Panel i promocija filma organizovani su u sklopu programa koji već četvrtu sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.