Mediacentar Sarajevo dobitnik Nagrade novinarskog integriteta

Transparency International BiH (TIBiH) dodijelio je Mediacentru Sarajevo Nagradu novinarskog integriteta za Bosnu i Hercegovinu za 2006. godinu za uspostavljanje on line baze podataka i edukaciju novinara koji izvještavaju o korupciji.
Ceremonija dodjele nagrade održana je 7. decembra u Holiday Inn-u povodom obilježavanja šeste godišnjice TIBiH i Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.
Nagrada simbolizira nezavisnost medija i podstrek istraživačkom novinarstvu u BiH i dodijeljena je organizaciji koja je dala veliki doprinos razvoju profesionalnog istraživačkog novinarstva, stoji u obrazloženju nagrade.
"TI BiH dodijelila je Nagradu novinarskog integriteta organizaciji koja je uspostavljanjem on line baze podataka i edukacijom velikog broja novinara iz BiH i regiona jugoistočne Evrope dala ogroman doprinos daljnjem razvoju ove profesije", izjavio je Boris Divjak, predsjedavajući Odbora direktora TIBiH.
S obzirom da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji veliki stepen kriminala i korupcije, novinari-istraživači imaju velik i zahtjevan zadatak i stoga će Mediacentar Sarajevo i u budućnosti nastaviti sa edukacijom novinara s ciljem profesionalnijeg pristupa ovim problemima.
„Ozbiljan istraživački rad izisikuje vanredan profesionalni napor na iznalaženju i analizi relevantnih činjenica. Istraživačko novinarstvo u velikoj mjeri pomaže otkrivanju organiziranog kriminala i političke korupcije i Nagrada novinarskog integriteta predstavlja zahvalnost Mediacentru Sarajevo što je dao veliki podstrek za razvoj profesionalnog i nezavisnog istraživačkog novinarstva", izjavio je Boris Divjak, na ceremoniji dodjele nagrade.
„Program istraživačkog novinarstva koji Mediacentar Sarajevo uspješno realizira već drugu godinu ima za cilj da educira i osposobi novinare u polju istraživačkog novinarstva i na taj način ih pripremi da profesionalno i savjesno djeluju u interesu društva. Ovaj cilj i u budućnosti će biti naš najvažniji zadatak“, rekao je Saša Leković, menadžer treninga za novinare preuzimajući nagradu u ime Mediacentra Sarajevo.
Nagradu novinarskog integriteta Mediacentar dobio je za tri projekta: -Idoc/Istraživačko dokumentacioni centar (www.idoc.ba) je online baza podataka koja sadrži više stotina hiljada tekstova iz dnevnih, sedmičnih i specijalizovanih časopisa, vijesti, poslovne i pravne informacije i dokumente iz BiH. Idoc pruža i usluge press clippinga i monitoringa štampanih i elektronskih medija iz BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.
-NetNovinar (www.netnovinar.org) je jedinstven edukativni portal u regiji koji obezbjeđuje edukativne novinarske materijale autora iz jugoistocne Europe  i svijeta, te informacije o trenizima, seminarima, konferencijama i ostalim dogadjajima korisnima za edukaciju novinara.  U NetNovinar mrezi je do vec oko 1000 novinara, urednika i studenata novinarstva iz vise od 50 drzava ciji se podaci mogu pronaci u direktoriju.
-Treninge za novinare Trening centar organizira vise desetaka treninga, radionica te ostalih skupova vaznih za edukaciju novinara na kojima svake godine učestvuje nekoliko stotina novinara iz jugoistočne Europe. Za Trening centar rade vrhunskih medijski treneri iz niza zemalja. Najvažniji projekat Trening centra je petomjesečni “Program istraživačkog novinarstva: Priče na temu organiziranog kriminala” koji su pohađali veliki broj novinara iz regiona.
Neki od učesnika dosadašnjih ciklusa Programa postigli su zavidne rezultate u istraživačkom radu: -Đorđe Padejski dobitnik je NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo (u kategoriji mladih novinara/štampanih medija).
-Nekoliko priča nastalih tokom programa dobilo je naslovnu stranu u novinama u hrvatskoj (Vecernji list), te Srbiji (Politika).
(Trening centar zajednicki je projekt Mediacentra Sarajevo i Centra za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
List „Oslobođenje“ ustupio je fotografije na korištenje web portalu NetNovinar.org i web stranici Mediacentra Sarajevo.