Majstorska radionica Damira Šagolja o fotografiji

Kako rade svjetske fotografske agencije, koje su prepreke i izazovi fotoreporterstva, samo su neke od tema majstorske radionice Damira Šagolja, višestruko nagrađivanog fotoreportera “Reutersa”. Rok za prijave je otvoren.
Predavač će sa učesnicima podijeliti svoja iskustva i zapažanja sa različitih zadataka na kojima je bio angažiran od Afganistana, preko Iraka do Amerike. Program radionice će sadržavati multimedijalno predavanje, praktičan rad i interakciju s učesnicima.
Osim primjera iz vlastite prakse Šagolj će predstaviti način rada svjetskih fotografskih agencija danas, te kako se on svakodnevno mijenja. Moderne komunikacije, digitalna tehnika, globalno selo, ogromna konkurencija, promjena uređivačke politike, nestanak sa scene "srednje klase", samo su neke od tema koje će biti obuhvaćene programom radionice.
U okviru radionice za učesnike je planiran i praktični dio, gdje će svaki od polaznika dobiti po jednu temu kojom će se baviti tokom trajanja radionice. Prva tri dana radionice predviđena su za studijski rad, a posljednja dva za terenski i izradu fotografija. Na kraju, polaznici će međusobno upoređivati radove i izvlačiti zaključke, a najbolji radovi bit će izloženi u prostoru Mediacentra Sarajevo. Damir Šagolj je studirao na Državnom energetskom univerzitetu u Moskvi. Paralelno s tim, pohađao je časove na Moskovskoj državnoj akademiji za film. Godine 1991. vraća se u Sarajevo i počinje raditi kao asistent-fotograf u studiju PhotoDesign. Tokom rata potpisuje prvi fotonovinarski ugovor u Pres agenciji Sipa, a 1996. godine pridružuje se Reutersu. Novinske priče i reportaže objavljivao je u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post... Kao fotoreporter pokrivao je najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.
Važna napomena: Za učešće u radionici nije potrebna vrhunska foto oprema, dovoljan je bilo koji digitalni foto aparat. Učesnici/učesnice će raditi fotografije na zadatu temu a autori/autorice tri najbolja rada će dobiti vrijedne nagrade, fotoopremu marke Sony i to:
Prva nagrada:     DSCW120S
http://www.sony.ba/view/ShowProduct.action?product=DSC-W120&site=odw_hr_...
Druga nagarada:  DSCW110
http://www.sony.ba/view/ShowProduct.action?product=DSC-W110&site=odw_hr_...
Treca nagarada:   DSCS730
http://www.sony.ba/view/ShowProduct.action?product=DSC-S730&site=odw_hr_...
U okviru radionice biće održana prezentacija SONY modela DSLRA foto aparata.
Participacija: Održavanje ove radionice su omogućili Ambasada Velike Britanije i predstavništvo Sony Overseas AG u Bosni i Hercegovini (www.eu.sony.com) i uključuje certifikat o završenoj radionici. Učesnici i učesnice snose troškove puta i boravka u Sarajevu.
Termin održavanja radionice biće naknadno objavljen, nakon preciziranja termina sa predavačem.
Za više informacija o radionici kontaktirajte:Maša HilčišinMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840masa@media.ba