Dvodnevni skup o govoru mržnje

Dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom „Online govor mržnje u Jugoistočnoj Evropi – uloga i odgovornost medija“ počinje u srijedu 16. oktobra 2013. u 15 časova u Mediacentru, Kolodvorska 3. 

Lider projekta UNESCO zajedno sa ko-partnerom SEENPM mrežom, u okviru projekta EU-UNESCO,  „Odgovornost medija u Jugoistočnoj Evropi“, okupit će medijske profesionalce, istraživače, pravne eksperte i otvoriti demokratski dijalog u njegovanju etičkih i profesionalnih standarda žurnalizma.

Dijalog na temu govora mržnje prisutnog u online medijima ima za cilj ukazivanje potrebe na borbu protiv diskriminacije i poticanja mržnje te zaštitu i promovisanje prava na slobodno i demokratsko mišljenje. Regionalnoj konferenciji prethodila su istraživanja na temu govora mržnje u medijima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, BJR Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj te u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Sloveniji. 

Istraživanja su poslužila kao osnova za organizovanje okruglih stolova na ovu temu u Beogradu, Podgorici, Prištini, Skoplju, Istanbulu i Tirani. Bazirana na prethodnim rezultatima istraživanja i dijaloga,  regionalna konferencija u Sarajevu pružit će priliku učesnicima da razmjene iskustva u adresiranju govora mržnje u online medijima.

Sponzori konferencije su Evropska komisija – UNESCO i Fond Otvoreno Društvo – IFEX. 

Agendu konferencije možete pronaći ovdje. Konferenciju možete pratiti i putem Twitter hashtaga #SEEhatespeech.

Izjave za medije bit će moguće uzeti u srijedu 16. oktobra u periodu 16:15 - 16:30 i u četvrtak 17. oktobra u periodu 11:15 - 11:30.