"Biti fotoreporter - tehnike dokumentarne fotografije"

Kako rade svjetske fotografske agencije, koje su prepreke i izazovi fotoreporterstva, koji je njegov odnos spram moderne komunikacije i digitalne tehnike, samo su neke od tema majstorske radionice Damira Šagolja, višestruko nagrađivanog fotoreportera “Reutersa”. Rok za prijave: 20.02.2008.

Petodnevna majstorska radionica Damira Šagolja "Biti fotoreporter - tehnike dokumentarne fotografije" održava se od 23. do 27. februara/veljače 2008. u Mediacentru Sarajevo.
Predavač će sa učesnicima podijeliti svoja iskustva i zapažanja sa različitih zadataka na kojima je bio angažiran od Afganistana, preko Iraka do Amerike. Program radionice će sadržavati multimedijalno predavanje, praktičan rad i interakciju s učesnicima. 
Osim primjera iz vlastite prakse Šagolj će predstaviti način rada svjetskih fotografskih agencija danas, te kako se on svakodnevno mijenja. Moderne komunikacije, digitalna tehnika, globalno selo, ogromna konkurencija, promjena uređivačke politike, nestanak sa scene "srednje klase", samo su neke od tema koje će biti obuhvaćene programom radionice. Damir Šagolj je studirao na Državnom energetskom univerzitetu u Moskvi. Paralelno s tim, pohađao je časove na Moskovskoj državnoj akademiji za film. 1991. godine vraća se u Sarajevo i počinje raditi kao asistent-fotograf u studiju PhotoDesign. Tokom rata potpisuje prvi fotonovinarski ugovor u Pres agenciji Sipa, a 1996. godine pridružuje se Reutersu. Novinske priče i reportaže objavljivao je u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post ... Kao fotoreporter pokrivao je najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.
Osim teoretske nastave učesnici će imati i praktični dio gdje će svaki od polaznika dobiti po jednu temu kojom će se baviti tokom trajanja radionice. Prva tri dana radionice predviđena su za studijski rad, a posljednja dva za terenski i izradu fotografija. Na kraju, polaznici će međusobno upoređivati radove i izvlačiti zaključke, a najbolji radovi bit će izloženi u prostoru Mediacentra Sarajevo.
Važna napomena: Za učešće u radionici nije potrebna vrhunska foto oprema, dovoljan je bilo koji digitalni foto aparat.
Participacija za petodnevnu radionicu iznosi 380 KM (194 eura) i uključuje certifikat o završenoj radionici. Učesnici i učesnice snose troškove puta i boravka u Sarajevu. Mjesto održavanja radionice je u Mediacentru Sarajevo, od 23. do 27. februara.Svi zainteresirani za učešće na radionici svoju prijavu (kratku biografiju sa ličnim kontaktima) mogu poslati na e-mail adresu: masa@media.ba.
Za više informacija o radionici kontaktirajte:Maša HilčišinMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840masa@media.ba