“Bez anestezije” dokumentarno veče u produkciji Mediacentra

Obavještavamo vas da je u ponedjeljak, 25.oktobra, emitiranje druge iz ciklusa emisija  'Bez anestezije' u produkciji Mediacentra Sarajevo.

Naslov TV emisije “Bez anestezije” nastao je kao direktan citat na znameniti film poljskog režisera Andrzeja Wajde snimljen 1978 ( “Bez znieczulenia” ili u prevodu “Bez narkoze” ili “Bez anestezije”). Radi se o filmu koji pojednostavljeno kazano govori o nemoći pojedinca u uslovima sveopšteg konformizma.Naša je namjera u TV emisiji da se korištenjem već davno poznatog naslova (iz historijata poljske a time i svjetske kinematografije) podcrta činjenica da se u emisiji prikazuje film kao osnova za debatu te da će naglasak u temama biti položaj pojedinca u svijetu koji se pokazuje kao ravnodušan prema sudbini jedinke, odnosno da će debata biti zasnovana na realnim činjenicama lišenim bilo kakvih uljepšavanja. 'Bez anestezije' je dijaloška emisija sastavljena iz dva dijela različitog tv formata koji su povezani zajedničkim tematskim okvirom. Uvod u svaku emisiju je dokumentarni film nakon kojeg slijedi debata koja, polazeci od teme filma nastoji uspostaviti dijalog.Stalni učesnici debata su predstavnici omladinskih organizacija iz Tuzle, Banjaluke i Sarajeva koji su protekle godine učestvovali u projektu 'Pravo da znam' koji je vodila kancelarija UNICEF-a za BiH.  Druga emisija iz serijala 'Bez anestezije' bavi se problemom trgovine ljudima. Kao uvod u temu pogledat ćemo film mlade bosanskohercegovačke režiserke Danijele Majstorović 'Kontrapunkt za nju'.
Gosti debate su Marijana Senjak, psiholog iz centra Medica iz Zenice i Saša Leković, novinar/istraživač. Sa njima će razgovarati Dženana Šabic,  Aida Softić i Sandra Zahirovic iz tuzlanskog «Međunarodnog foruma solidarnosti». Stalni voditelj – medijator razgovora je Sejo Sexon, frontmen grupe 'Zabranjeno pušenje'.  Uvodnu špicu emisije možete downloadovati ovdje (potrebno je imati Windows Media Player 8. ili veći)
BEZ ANESTEZIJEdokumentarno večeEmitovanje: BHT1, ponedjeljak, 25.10. 2004. 22.30