Prvi hrvatski priručnik o istraživačkom novinarstvu

Publikacija

Prvi hrvatski priručnik o istraživačkom novinarstvu

Knjiga Istraživačko novinarstvo Inoslava Beškera, Orlande Obad i grupe autora, prvo sustavno i cjelovito djelo o toj vrsti novinarstva u nas, predstavljena je danas u Hrvatskom novinarskom društvu

U HND-u predstavljena knjiga 'Istraživačko novinarstvo' Inoslava Beškera i Orlande Obad 

ZAGREB - U izradi knjige sudjelovali su novinari Hrvoje Appelt, Anđelka Erceg, Ivica Đikić, Renata Ivanović, Sanja Modrić, Željko Peratović, Helena Puljiz, Ivana Petrović i Silvija Šeparović, koji su definirali neke od pojmova tog novinarskog žanra ili naveli primjere iz vlastitih istraživanja.

Inoslav Bešker je rekao da je knjiga rezultat predavanja na istoimenoj katedri koja je na Studiju novinarstva zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti osnovana prošle akademske godine. Taj je predmet obvezan za studente četvrte godine, osmislio ga je i vodi Inoslav Bešker, uz pomoć Orlande Obad, a koautori knjige sudjelovali su kao gosti na predavanjima.

Bešker je podsjetio da je prvi svjetski priručnik o istraživačkom novinarstvu objavljen u Velikoj Britaniji prije tri godine te da i u Hrvatskoj iz godine u godinu ima sve više novinara koji teže najvišim stupnjevima profesionalnog usavršavanja. 

Orlanda Obad (s Inoslavom Beškerom napisala knjigu 'Istraživačko novinarstvo')
Do unazad nekoliko godina hrvatski mladi novinari usavršavali su se isključivo učeći od stranih stručnjaka, no u zadnje vrijeme i u nas se pojavilo sve više novinara koji i s teoretske strane počinju promišljati o svojoj profesiji, ustvrdio je profesor na Studiju novinarstva Stjepan Malović. Za predstavljeni priručnik kazao je da je prvo sustavno i cjelovito djelo o istraživačkom novinarstvu u Hrvatskoj kojem "posebnu vrijednost, zanimljivost i aktualnost" daju brojni primjeri iz domaće i svjetske novinarske prakse.

Orlanda Obad je rekla da je knjiga u prvom redu namijenjenu mladim novinarima i studentima te da ju ne treba doživljavati kao jedinstvenu formulu u pristupanju istraživačkom novinarstvu, već kao jedan od mogućih alata koji nudi rješavanje i nekih praktičnih problema. Uz primjere, metode, tehnologije i neke specifične teme u istraživačkom novinarstvu, knjiga opisuje i osnovne novinarske pojmove, regule tog "zanata" te opisuje nastanak i razvitak ove novinarske vrste.

O djelu su na predstavljanju u Novinarskom domu govorili i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić te tajnik Mario Bošnjak.

Hina
http://www.htnet.hr/fset.html
08.07.2004.